Volledig scherm
Groen VZW tegen uitbreiding Boudewijnkanaal © Benny Proot

Vzw gaat nu ook procederen tegen uitbreidingsplannen haven: “We krijgen steeds meer steun”

Nadat vzw Groen aankondigden om koste wat kost de komst van het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge langs de Blankenbergse Steenweg aan te vechten, kant de vzw zich nu ook tegen drie uitbreidingsplannen van de haven. Ze ondernemen juridische stappen tegen de vernieuwing van de Visartsluis, de uitbreiding van het Boudewijnkanaal en de aanleg van een nieuwe terminal. “Er is geen draagvlak meer voor onverantwoord ruimtegebruik”, zeggen ze.

Clubvoorzitter Bart Verhaeghe zal al eens in de weinige haren gekrabd hebben en ook het stadsbestuur van Brugge had al oeverloze discussies met de vzw Groen over het al dan niet kappen van bomen. Nu kondigt de vzw aan om drie bezwaarschriften in te dienen tegen geplande uitbreidingen in de haven van Zeebrugge. Het dossier van de nieuwe zeesluis is voldoende gekend: de vzw kampt zich, net als de politieke partij Groen, tegen de vervanging van de Visartsluis. “Er is geen draagvlak, dus zullen we procederen in het belang van de Zeebruggenaren. De Vlaamse regering kiest voor de goedkoopste oplossing, maar het is niet de goede”, zegt voorzitter Erik Ver Eecke.

Maar ook de geplande verbreding van het Boudewijnkanaal voor de bouw van tunnelelementen van de Oosterweel-verbinding in Antwerpen botst op verzet. “Het is een drogreden om daar een nieuwe terminal te kunnen aanleggen. Weeral beton in plaats van natuur", foetert Ver Eecke. “In deze tijden is dat niet meer verantwoord. Bovendien wordt een vogelrichtlijngebied aangetast. In 2017 zaten daar nog 130 koppels oeverzwaluwen. Het is de bedoeling van de haven om het Boudewijnkanaal te verbreden tot aan de Herdersbrug. Dit willen we tegenhouden.”

Op langere termijn zou dan een nieuwe terminal gerealiseerd worden aan het Bastenakendok. Ook daartegen is Groen vzw gekant. “Waarom moet er altijd maar beton bijkomen in de haven? Kunnen autoterminals niet in de hoogte gebouwd worden? Dat zou toch veel efficiënter ruimtegebruik zijn.”

De vzw, die sinds 1979 bestaat, profileerde zich de laatste jaren als ‘pain in the ass' van de politiek en veel ondernemers. Maar ze laat zich niet in een hoekje drummen. “Meer nog: we hebben de indruk dat er steeds meer rekening met ons wordt gehouden”, zegt Erik Ver Eecke. “Beleidsmakers komen naar ons toe om eerst naar onze mening te vragen. We ondervinden ook steun van wetenschappers. We kletsen niet zomaar uit onze nek en we proberen onze standpunten positief naar voren te brengen.” Of die juridische strijd tegen al die plannen ook financieel wel lukt voor de vereniging, staat volgens Ver Eecke buiten kijf. “We hebben een paar supporters die met geld over de brug komen. We zijn niet tegen economische expansie, maar niet tegen elke prijs.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement