Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © RV

Vrachtwagen vol gestolen werkmateriaal gevonden bij huiszoeking: twee Bulgaarse hoofdverdachten aangehouden

De onderzoeksrechter in Brugge heeft twee Bulgaren aangehouden op verdenking van diefstal van dure werkgereedschappen op georganiseerde wijze, in de kustregio en bij uitbreiding heel Vlaanderen. Tientallen bestelwagens van aannemers werden geplunderd. De politie betrapte de twee op heterdaad. Bij huiszoekingen werd een vrachtwagen vol gestolen goederen gevonden. Ook drie luxeauto’s zijn in beslag genomen.

De twee verdachten moeten volgens de politie al maanden bezig zijn geweest. Een vrachtwagen stond al klaar om naar het buitenland te vertrekken. “Na intensief speurwerk is de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen er in geslaagd een bende in te rekenen die zich heeft gespecialiseerd in het stelen van duur werkmateriaal. Na een diefstal uit een bestelwagen in Oostkamp begin dit jaar analyseerde de federale politie verscheidene reeksen van diefstallen met een gelijkaardige modus operandi. Er kwam een groepering verdachten van Bulgaarse nationaliteit in beeld, die het gemunt heeft op kwaliteitsgereedschap van hoge waarde. De bende gaat hierbij vernuftig te werk”, deelt het parket van Brugge mee. 

Verscheidene politiezones werkten mee aan een onderzoek omdat de criminele bende in heel Vlaanderen opereert, maar hoofdzakelijk aan de kust op rooftocht ging. “Onder leiding van de federale gerechtelijke politie werd de criminele werkwijze heel duidelijk in kaart gebracht. Dinsdag zijn de hoofdverdachten, twee veertigers van Bulgaarse afkomst, op heterdaad betrapt”, aldus parket Brugge. De mannen hadden afgelopen weekend nog vier keer toegeslagen in Middelkerke en de speurders zaten hen op de hielen. 

“Bijkomende huiszoekingen in Oost-Vlaanderen, Brussel en het Antwerpse leverden een vrachtwagen vol gestolen materiaal en vervalste identiteitsdocumenten op. Dat bevestigt het vermoeden dat de bende al een tijd actief was. Er werden ook drie luxeauto’s in beslag genomen. Verder onderzoek moet uitwijzen of de bende verantwoordelijk is voor meerdere onopgeloste diefstallen”, luidt het.

Er kunnen nog arrestaties van bendeleden volgen. De federale gerechtelijke politie zal contact opnemen met de potentiële slachtoffers, zodat de gestolen goederen kunnen worden terugbezorgd. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Een 44-jarige man uit Roemenië riskeert vier jaar cel in de Brugse strafrechtbank omdat hij in amper drie maanden tijd liefst 21 senioren oplichtte met de zogenaamde wisseltruc. 17 keer lukte dat ook effectief, bij de overige keren bleef het bij een poging. I.G. sloeg meermaals toe in Brugge, Knokke, Roeselare, Ieper, Veurne, Lokeren en Antwerpen. “De man gebruikte telkens dezelfde list”, sprak de procureur. “Hij koos slachtoffers uit langs straat die meestal al een zekere leeftijd hadden bereikt. Hij sprak hen aan en hield hen een stuk van 2 euro voor. Dan vroeg hij die te wisselen. Als de slachtoffers hun portefeuille bovenhaalden graaide hij er geld uit en verdween. De man sloeg toe tussen 22 oktober 2018 en 22 januari 2019, tot hij in Brugge opgepakt werd. Het bleek dat hij speciaal het vliegtuig had genomen naar België om hier toe te slaan. Internationaal is hij immers al gekend. Zwitserland zoekt hem waar hij al 4 maal veroordeeld werd, en I.G. kreeg ook al straffen in Oostenrijk en Duitsland. Het is een internationale professionele dief.” Zijn advocaat heeft het niet zo begrepen. “Zijn strafblad telt in het buitenland en heeft hier geen waarde voor zijn straf hier, want hier is zijn strafblad blanco. En vier jaar cel is wel heel veel”, sprak hij. Vijf senioren stelden zich burgerlijke partij en eisten tussen de 50 en 550 euro terug. Vonnis op 17 juli.