Volledig scherm
Ook vrachtwagens werden gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van transmigranten © Benny Proot

VIDEO. Grootschalige politiecontrole in Brugge: alle bestuurders moeten verplicht snelweg verlaten

In en rond Brugge vond donderdagavond een grootschalige verkeerscontrole plaats. Alle bestuurders die vanop de E403 Brugge binnenreden, moesten verplicht de snelweg verlaten voor een grondige controle. Uiteindelijk werden op enkele uren tijd 384 wagens effectief gecontroleerd. Drie chauffeurs waren zwaar dronken en werden bestuurlijk opgesloten. 

Het was schrikken voor wie met de wagen de E403 verliet. Alle bestuurders moesten verplicht een omleiding volgen en kwamen zo automatisch uit aan de politiecontrole enkele kilometers verderop. De politiediensten controleerden zowel op alcohol, drugs, achterstallige accijnzen en BTW als eventuele transmigranten in vrachtwagens. Alles samen namen 150 politiemensen aan de actie deel die tot 3 uur ‘s nachts duurde. “Op Brugs grondgebied was het bovendien een primeur dat een autosnelweg volledig werd afgesloten voor een controle”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. Dat zorgde vooral rond middernacht wel voor lange files en wachttijden, maar uiteindelijk verliep alles zonder noemenswaardige problemen. Wie moest aanschuiven - soms tot 40 minuten - heeft echter ongetwijfeld wel even gevloekt. 

Volledig scherm
De controle zorgde voor lange files © Benny Proot

Geen ontkomen aan

De politieactie was vooraf niet aangekondigd en ook bij het binnenrijden van de verplichte richting leek het eerst alsof er wegenwerken waren.  De controle ontlopen bleek geen optie. “Met een drone van de federale politie probeerden we enerzijds de verkeersstroom te bekijken om te grote files te vermijden, maar die kon ook perfect in het oog houden wanneer iemand wou ontsnappen aan de controle", zegt woordvoerster Lien Depoorter. Langs het traject stonden bovendien (anonieme) politiewagens die alles mee in het oog hielden. Verder werd er met ANRP-camera’s op zoek gegaan naar eventueel rondtrekkende dadergroepen. “Het was een allesomvattende controle waar enorm veel voorbereiding aan vooraf ging”, aldus Depoorter. Eenmaal aangekomen aan de controle zelf, werd iedereen onderworpen aan een alcohol- en drugstest. Met een politiehond werden verdachte voertuigen volledig doorzocht. Voor vrachtwagens was een speciale plek voorzien waar werd gecontroleerd of er transmigranten in de lading zaten. 

Volledig scherm
Deze bestuurder blies gelukkig ‘safe’ © Benny Proot

Tal van pv’s

Heel wat bestuurders fronsten de wenkbrauwen dat de politie zo'n actie organiseerde op een donderdagavond en niet in het weekend. Uiteindelijk bleek dat net de bedoeling te zijn. De politie wil aantonen dat ook op weekdagen gecontroleerd wordt. Uit de resultaten van de actie blijkt alvast dat de controle geen overbodige luxe was. Elf chauffeurs bleken onder invloed van alcohol te zijn, waarvan er drie zwaar dronken waren en bestuurlijk opgesloten werden. Tien gecontroleerde personen bleken onder invloed te zijn van drugs zoals heroïne en cocaïne - ook de passagiers werden hierbij meegerekend. Verder werden verschillende achterstallige accijnzen geïnd en kregen 13 chauffeurs een waarschuwing voor onder andere niet-werkende lichten. 

Volledig scherm
De politie zette 150 mensen in voor de actie © Benny Proot
Volledig scherm
De controle zorgde voor lange files © Benny Proot
Volledig scherm
Iedereen werd onderworpen aan een controle © Benny Proot
Volledig scherm
Bij de actie werd ook een drone ingezet © Benny Proot
Volledig scherm
Ook politiehonden waren aanwezig © Benny Proot
Volledig scherm
Medewerkers van de preventiedienst deelden een doosje uit aan de mensen die safe bliezen © Benny Proot
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Zwaaien naar de Sint en schaatsen op het Minnewater: hier zijn onze 5 weekendtips

  Zwaaien naar de Sint en schaatsen op het Minnewater: hier zijn onze 5 weekend­tips

  Sinterklaas en zijn pieten zetten zaterdag om 14 uur voet aan wal in Oostende, aan de Montgomerykaai bij de Royal North Sea Yacht Club. Daarna start de feestelijke stoet door de stad. De pieten doen hun gekste kunsten en trakteren op snoep en mandarijnen terwijl iedereen samen sinterklaasliederen zingt. Bij de aankomst van de stoet aan het stadhuis zal de goedheilig man iedereen toespreken vanop het balkon. Hopelijk is iedereen braaf geweest.
 2. Transportfirma’s riskeren 2 miljoen euro boete voor sociale dumping: “Oneerlijke concurrentie op West-Europese markt”

  Transportfirma’s riskeren 2 miljoen euro boete voor sociale dumping: “Oneerlijke concurren­tie op West-Europese markt”

  Een Roemeense en Moldavische transportfirma hangt in de Brugse rechtbank elk een geldboete van 972.000 euro boven het hoofd voor sociale dumping. Zeventwintig Roemeense of Moldavische chauffeurs werden volgens het arbeidsauditoraat niet betaald volgens de Belgische minimumlonen, terwijl ze wel vanuit Zeebrugge werkten. “De bedrijven zorgen op deze manier voor oneerlijke concurrentie.”
 1. Deze slimme camera in Brugge flitst aan 1.300 euro per uur, zelfs burgemeester liet zich vangen

  Deze slimme camera in Brugge flitst aan 1.300 euro per uur, zelfs burgemees­ter liet zich vangen

  De ANPR-camera aan het begin van de Zuidzandstraat in Brugge heeft het voorbije jaar ... 437.000 euro boetes bij elkaar geflitst. Wetende dat de slimme camera enkel op bepaalde dagen werkt, zorgt dat voor een gemiddelde van maar liefst 1.300 euro per uur. “We onderzoeken de mogelijkheid om in een elektronisch signalisatiebord te voorzien ter hoogte van het Concertgebouw”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter.
 2. Brugs parket reageert na aantreffen vluchtelingen in Ierland: “Onderzoeken link met ons land, maar te vroeg om uitspraken te doen”

  Brugs parket reageert na aantreffen vluchtelin­gen in Ierland: “Onderzoe­ken link met ons land, maar te vroeg om uitspraken te doen”

  Het parket van Brugge heeft gereageerd op het nieuws dat Ierse media eerder op de dag naar buiten brachten. Zestien vluchtelingen werden er aangetroffen in een container, waarna plaatselijke media stelden dat ze in België waren gepasseerd. “We zullen de nodige contacten leggen om na te gaan wat er precies is gebeurd en welke link er is met ons land. Op dit ogenblik is het nog te vroeg om concrete uitspraken te doen naar de aanwezigheid van deze personen in België”, zegt procureur Frank Demeester.
 3. Doorbraak in onderzoek naar gestolen Brugse beeldengroep: “Beelden werden verzaagd en gesmolten”

  Doorbraak in onderzoek naar gestolen Brugse beelden­groep: “Beelden werden verzaagd en gesmolten”

  Speurders van de federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen hebben ernstige aanwijzingen dat de beeldengroep ’t Zand in Brugge begin juni 2018 werd ontvreemd door een bende Roemeense metaaldieven. “De beelden werden wellicht dezelfde nacht nog met vrachtwagens naar Nederland vervoerd. De Nederlandse bevoegde autoriteiten konden de beeldengroep niet meer aantreffen”, zegt procureur Céline D’havé. Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zijn de beelden quasi zeker versneden en gesmolten.