Volledig scherm
Het Brugse Boudewijnkanaal. © JVK

Verbreding en verdieping Boudewijnkanaal komt er: stad reageert tevreden

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om de omgevingsvergunning toe te kennen voor de verbreding en verdieping van het Boudewijnkanaal.

Eind vorig jaar werd door de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) een aanvraag ingediend. Er worden evenwel heel wat bijzondere voorwaarden opgelegd om de hinder naar de omwonenden te beperken en het effect op het milieu binnen de perken te houden. “Bijkomende werkgelegenheid in de haven is uiteraard heel belangrijk, maar het moet hand in hand gaan met het milieu en de leefbaarheid in de woonkernen van Lissewege en Zwankendamme”, reageert een tevreden schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).

Voorwaarden

Het verbod om ‘s nachts geen werken uit te voeren, heeft de Vlaamse overheid echter niet overgenomen. Lawaaierige werkzaamheden mogen wel enkel overdag uitgevoerd worden. Andere voorwaarden zijn wel gevolgd, zoals snelheidsbeperkingen op de werfsite, geen gebruik van een dieselhamer voor het indrijven van damplanken, walstroomfaciliteiten om ervoor te zorgen dat de schepen hun scheepsmotoren kunnen afschakelen als ze aangemeerd zijn, en rattenplagen voorkomen. 

“We blijven erover waken dat de buurtbewoners goed en blijvend moeten geïnformeerd worden over alle werken. Er is tijdens de werkzaamheden een telefoonnummer beschikbaar waar omwonenden terecht kunnen ingeval zij hinder van de werkzaamheden ondervinden, zodat er snel en gepast kan ingegrepen worden door de bedrijven die de werken zullen uitvoeren”, besluit Demon.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement