Volledig scherm
Het Brugse Boudewijnkanaal. © JVK

Verbreding en verdieping Boudewijnkanaal komt er: stad reageert tevreden

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om de omgevingsvergunning toe te kennen voor de verbreding en verdieping van het Boudewijnkanaal.

Eind vorig jaar werd door de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) een aanvraag ingediend. Er worden evenwel heel wat bijzondere voorwaarden opgelegd om de hinder naar de omwonenden te beperken en het effect op het milieu binnen de perken te houden. “Bijkomende werkgelegenheid in de haven is uiteraard heel belangrijk, maar het moet hand in hand gaan met het milieu en de leefbaarheid in de woonkernen van Lissewege en Zwankendamme”, reageert een tevreden schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).

Voorwaarden

Het verbod om ‘s nachts geen werken uit te voeren, heeft de Vlaamse overheid echter niet overgenomen. Lawaaierige werkzaamheden mogen wel enkel overdag uitgevoerd worden. Andere voorwaarden zijn wel gevolgd, zoals snelheidsbeperkingen op de werfsite, geen gebruik van een dieselhamer voor het indrijven van damplanken, walstroomfaciliteiten om ervoor te zorgen dat de schepen hun scheepsmotoren kunnen afschakelen als ze aangemeerd zijn, en rattenplagen voorkomen. 

“We blijven erover waken dat de buurtbewoners goed en blijvend moeten geïnformeerd worden over alle werken. Er is tijdens de werkzaamheden een telefoonnummer beschikbaar waar omwonenden terecht kunnen ingeval zij hinder van de werkzaamheden ondervinden, zodat er snel en gepast kan ingegrepen worden door de bedrijven die de werken zullen uitvoeren”, besluit Demon.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Manchester-fans in Brugse binnenstad, dat is bier, bier en nog eens bier

  Manchester-fans in Brugse binnenstad, dat is bier, bier en nog eens bier

  Honderden supporters van Manchester United hebben donderdagmiddag de Brugse binnenstad ingepalmd. Vooral op de Eiermarkt troepten de fans al uren voor de aftrap samen. Daarbij vloeide het bier rijkelijk. Voor de cafébazen viel het wel te betreuren dat de meesten hun eigen blikken bier meebrachten. Opvallend: de geplande optocht ging uiteindelijk niet door. “De slechte weersomstandigheden hebben die plannen letterlijk in het water gegooid. De meesten wilden met een bus of taxi richting stadion”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter.
 2. Dries (35) en Charlotte (33) uit Dudzele strijden voor winst in nieuw VTM-programma: “We zijn niet bang van een avontuur”

  Dries (35) en Charlotte (33) uit Dudzele strijden voor winst in nieuw VTM-programma: “We zijn niet bang van een avontuur”

  In 2008 viel Vlaanderen massaal voor ‘Mijn Restaurant’. Zes jaar later was er ‘Mijn Pop-uprestaurant!’. En vanaf 3 maart pakt VTM elke dinsdag en donderdag om 20.35 uur uit met een nieuwe culinaire wedstrijd: ‘Mijn Keuken Mijn Restaurant’. Eén van de tien deelnemende duo’s komt uit Dudzele. Dries Devrome en Charlotte Verheecke zien het zitten: “We verzorgen onze gasten in de bed&breakfast ook graag”, zegt Charlotte.
 1. Brugse Ariana (25) slachtoffer van zinloos geweld aan Eiermarkt: “Plots liep er bloed over mijn wang”

  Brugse Ariana (25) slachtof­fer van zinloos geweld aan Eiermarkt: “Plots liep er bloed over mijn wang”

  Een 25-jarige moeder is op de Eiermarkt in Brugge slachtoffer geworden van zinloos geweld. Ariana Socola, een Brugse met Ecuadoriaanse roots, was in de Starz Club aan het dansen met een vriendin toen een jonge kerel die vriendin plots uitdagend aankeek. “Toen ik buiten een sigaretje ging roken, kwam hij me achterna, vroeg hij waarom ik stond te lachen en kreeg ik een vuistslag”, vertelt het meisje.
 2. De Frères vieren 175 jaar: “Leerlingen moeten niet voor Cercle supporteren, maar de vlag hangt wel af en toe buiten”
  PREMIUM

  De Frères vieren 175 jaar: “Leerlingen moeten niet voor Cercle supporte­ren, maar de vlag hangt wel af en toe buiten”

  Thomas Buffel, Lieven Verstraete, Hendrik Bogaert en Jens Keukeleire: allemaal brachten ze hun middelbare school door in de Frères, ofwel het Sint-Franciscus Xaveriusinstituut in hartje Brugge. De school, die ook aan de basis lag van voetbalvereniging Cercle, viert de 175ste verjaardag met leerkrachten verkleed als broeders. “We verplichten geen leerlingen om voor groen-zwart te supporteren”, glimlacht adjunct-directeur Lieselot Denoyette.