Zaakvoerder Koen Jonckheere houdt vast aan zijn ‘bibliotheekuur’.
Volledig scherm
Zaakvoerder Koen Jonckheere houdt vast aan zijn ‘bibliotheekuur’. © Benny Proot

Twee uur verplichte stilte én maar twee keer per dag mailen op het werk: Brugs bedrijf gaat heel ver om burn-outs te vermijden

Studiebureau Jonckheere uit Brugge heeft een wel heel drastische maatregel genomen tegen mogelijke burn-outs bij het personeel. Tussen 8 en 10 uur mag er niet gepraat worden én slechts twee keer per dag laat een IT-systeem e-mails toekomen. “Alles wat stoort, halen we eruit”, zegt zaakvoerder Koen Jonckheere.

Studiebureau Jonckheere,  dat zich toelegt op infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten, kaapte met deze innovatieve manier van werken zopas de Liantis Award 2019 weg. “Alle e-mails aan medewerkers komen centraal toe dankzij een IT-systeem en we sturen de berichten dagelijks maar op twee momenten door naar onze 35 medewerkers”, vertelt zaakvoerder Koen Jonckheere (49). “Zo proberen we de e-mails, die toch vaak een storende factor zijn, te beperken. We spreken ook onze externe partners aan als ze te veel mails sturen.” 

Quote

We proberen e-mails, die toch vaak een storende factor zijn, te beperken. We spreken ook onze externe partners aan als ze te veel mails sturen

Koen Jonckheere, Zaakvoerder Studiebureau Jonckheere

Daarnaast geldt er in het bedrijf ook een bibliotheekuur, tussen 8 en 10. “Dat houdt in dat we elkaar intern niet storen tijdens de eerste twee werkuren van de dag”, vertelt Koen Jonckheere. “Met onze aanpak willen we het welzijn van onze medewerkers verhogen, betere kwaliteit nastreven en een stabiele werkomgeving creëren. Onze medewerkers ervaren dit zeker als iets positief.” 

Goed voor concentratie

De zaakvoerder wil burn-outs vermijden. “Ik begrijp dat het soms heel erg druk kan worden. We proberen daarom manieren te verzinnen om het werkklimaat zo aangenaam mogelijk te maken. Als het tijdens die eerste twee uren van de dag stil is, dan werken de mensen het hardst. Het komt de concentratie ten goede.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement