Volledig scherm
De haven van Zeebrugge. © BELGA

Transmigranten proberen haven via havengeul binnen te zwemmen: parket vordert 6 maanden cel

Twee Syrische transmigranten hebben afgelopen zomer geprobeerd om al zwemmend de haven van Zeebrugge binnen te dringen. Ze riskeren nu, net als twaalf andere illegale mensen, 6 maanden cel en 800 euro boete.

De meeste havenindringers kruipen over de omheining van het havengebied of knippen er een gat in. Twee Syriërs probeerden het op 27 juli op een andere manier. In het midden van de nacht probeerden ze via de havengeul ongezien de haven binnen te zwemmen om zich daar in een vrachtwagen richting het Verenigd Koninkrijk te verstoppen. Ze werden echter opgemerkt en kort nadien uit het water gevist. Door het incident lag het scheepvaartverkeer zelfs even stil. Het openbaar ministerie vorderde woensdagmorgen 6 maanden cel en 800 euro boete voor de transmigranten. “Mijn cliënt beseft dat hij veel geluk heeft gehad”, pleitte advocate Silke Brutin. “Hij was zelf onder de indruk van wat er gebeurd is, maar zag geen andere uitweg meer.” Naast de twee Syriërs stonden woensdagmorgen ook elf Eritreeërs en een Irakees terecht. Voor hen werd dezelfde straf gevorderd. Een Irakees werd voor dezelfde feiten veroordeeld tot 6 maanden cel. In een verzetszaak gaf de rechter een Marokkaanse transmigrant 6 maanden cel met uitstel. Hij werd op 29 maart 2017 samen met een kompaan opgepakt in een oude kazerne van het militair domein Knapen. In het dossier tegen de zwemmende transmigranten doet de rechter op 9 oktober uitspraak.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Inwoner Zeebrugge leidt Britse televisiezender BBC rond tijdens reportage over transmigrantenproblematiek
    PREMIUM

    Inwoner Zeebrugge leidt Britse televisie­zen­der BBC rond tijdens reportage over transmi­gran­ten­pro­ble­ma­tiek

    De Britse televisiezender BBC heeft maandagavond een reportage uitgezonden over de transmigrantenproblematiek en kwam daarvoor filmen in Zeebrugge. Inwoner Kevin Pearson leidde de presentator rond en hoopt dat de uitzending de (lokale) autoriteiten wakker schudt. “De problemen in Zeebrugge zijn zeker niet van de baan. Dagelijks worden we geconfronteerd met overlast. De politie doet alles wat mogelijk is, maar is uiteindelijk ook gebonden aan handen en voeten door de wetgeving", zegt Kevin.