Volledig scherm
Illustratiebeeld © Hollandse Hoogte / Julie Hrudova

Toppunt van ondankbaarheid: dakloze steelt auto van helpende pastoor en krijgt 3 jaar cel

Een 44-jarige dakloze man uit Brugge heeft drie jaar effectieve celstraf gekregen omdat hij de mensen die hem hielpen op schaamteloze wijze beroofde. 

Frederick H. kan niet meer terecht bij familie, heeft maar af en toe een dak boven zijn hoofd en een knipperlichtrelatie met zijn vriendin. Voor zijn problemen kon hij wel terecht bij de pastoor van Blankenberge die hem af en toe hielp. Op 29 juli vorig jaar klopte hij er weer aan, en toen de pastoor even aan het bellen was ging hij ervandoor met diens sleutels en auto. Hij stal ook diens bankkaart en haalde 1.959 euro af. Ook een 80-jarige man waarbij hij eens de nacht doorbracht werd beroofd van zijn wagen. Een vrouw waarbij hij op Kerstdag een nachtje had versierd beroofde hij dan weer van haar fiets en portefeuille. “Ik vraag me zelf af waarom hij altijd wil optrekken met bejaarden. Volgens mij is hij psychisch niet helemaal in orde”, sprak zijn advocaat. De procureur had het gewoon over een erg ondankbare man en vorderde met drie jaar erg zwaar. De rechter had het zelf over een erg onsympathiek dossier en kende de celstraf ook toe. De man zelf liet zich niet zien kn de rechtbank. De 80-jarige man die hij beroofde moet hij 650 euro schadevergoeding betalen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Een 44-jarige man uit Roemenië riskeert vier jaar cel in de Brugse strafrechtbank omdat hij in amper drie maanden tijd liefst 21 senioren oplichtte met de zogenaamde wisseltruc. 17 keer lukte dat ook effectief, bij de overige keren bleef het bij een poging. I.G. sloeg meermaals toe in Brugge, Knokke, Roeselare, Ieper, Veurne, Lokeren en Antwerpen. “De man gebruikte telkens dezelfde list”, sprak de procureur. “Hij koos slachtoffers uit langs straat die meestal al een zekere leeftijd hadden bereikt. Hij sprak hen aan en hield hen een stuk van 2 euro voor. Dan vroeg hij die te wisselen. Als de slachtoffers hun portefeuille bovenhaalden graaide hij er geld uit en verdween. De man sloeg toe tussen 22 oktober 2018 en 22 januari 2019, tot hij in Brugge opgepakt werd. Het bleek dat hij speciaal het vliegtuig had genomen naar België om hier toe te slaan. Internationaal is hij immers al gekend. Zwitserland zoekt hem waar hij al 4 maal veroordeeld werd, en I.G. kreeg ook al straffen in Oostenrijk en Duitsland. Het is een internationale professionele dief.” Zijn advocaat heeft het niet zo begrepen. “Zijn strafblad telt in het buitenland en heeft hier geen waarde voor zijn straf hier, want hier is zijn strafblad blanco. En vier jaar cel is wel heel veel”, sprak hij. Vijf senioren stelden zich burgerlijke partij en eisten tussen de 50 en 550 euro terug. Vonnis op 17 juli.