Volledig scherm
Jeugdcentrum Het Entrepot krijgt dubbel glas. Er komen ook zonnepanelen op het dak. En nu dus ook slimme meters. © Benny Proot

Tien stadsgebouwen krijgen slimme energiemeter

De stad Brugge gaat in zee met energiebedrijf Engie om tien stadsgebouwen te voorzien van een slimme energie- gas en watermeter. 

“Om een correct beeld te krijgen van het energieverbruik van onze stadsgebouwen zijn de jaarlijkse afrekeningsfacturen onvoldoende”, zegt schepen van Energie Minou Esquenet (CD&V). “Maandelijkse meetwaarden of afrekeningen bieden al een beter beeld van het verloop van het energieverbruik. Dagelijkse meetwaarden tot zelfs kwartuurwaarden vormen de ideale basis om ons energieverbruik goed te kunnen monitoren en sluipverbruik op te sporen.” Eandis biedt nu de mogelijkheid om dergelijke analyses uit te voeren. Op dit ogenblik zijn er nog geen slimme gas- of watermeters in de stadsgebouwen aanwezig. “De huidige, manuele, methode is dus zeer arbeidsintensief en kan foutieve gegevens opleveren. Met het nieuwe systeem kunnen we analyses uitvoeren en de vergelijking maken met gelijkaardige gebouwen. Dit geeft ons de mogelijkheid om ons energie- en waterverbruik van zeer nabij op te volgen en slimme keuzes te maken om maximaal energie te besparen”, zegt Esquenet.

In deze eerste fase worden tien stadsgebouwen uitgerust met telegelezen meters op elektriciteit, gas en water. Het gaat om Hoofdbibliotheek De Biekorf, AC ’t Brugse Vrije, Stadhuis, Groeningemuseum, Dienst Ruimtelijke Ordening en Patrimoniumbeheer (Oostmeers), Het Entrepot, Basisschool Sint-Michiels (Sint-Michielslaan), Nijverheidsschool, Stedelijk Muziekconservatorium en Stadshallen (Belfort). De investeringskost bedraagt 51.029,69 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Cercle Brugge organiseert familiedag voor zieke doelman en Stichting Me To You: “Samen kunnen we een hoopvol verhaal schrijven”

  Cercle Brugge organi­seert familiedag voor zieke doelman en Stichting Me To You: “Samen kunnen we een hoopvol verhaal schrijven”

  Cercle Brugge organiseert zaterdag een familiedag ten voordele van doelman Miguel Van Damme en de Stichting Me To You. Enkele ouders van jeugdspelers zetten hun schouders onder het initiatief en voorzien de hele dag animatie. “Alle inkomsten gaan integraal naar het goede doel”, laat de vereniging weten. Als zijn gezondheid het toelaat, zal ook Van Damme persoonlijk aanwezig zijn. “Momenteel gaat alles goed”, zegt hij.
 2. Heel de binnenstad lijkt open te liggen: hier vind je een handig overzicht van de werken in Brugge
  PREMIUM

  Heel de binnenstad lijkt open te liggen: hier vind je een handig overzicht van de werken in Brugge

  File aan de Gentpoort, omdat de Katelijnepoort niet toegankelijk is, laveren tussen de modder op de Burg en werken op de Vismarkt: het centrum van Brugge is deze maand een echte bouwwerf Hoe dat komt? “We voeren de werken nu uit, net voor het drukke toeristische seizoen weer begint”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld). Wij maakten een handig overzicht.