Volledig scherm
Jeugdcentrum Het Entrepot krijgt dubbel glas. Er komen ook zonnepanelen op het dak. En nu dus ook slimme meters. © Benny Proot

Tien stadsgebouwen krijgen slimme energiemeter

De stad Brugge gaat in zee met energiebedrijf Engie om tien stadsgebouwen te voorzien van een slimme energie- gas en watermeter. 

“Om een correct beeld te krijgen van het energieverbruik van onze stadsgebouwen zijn de jaarlijkse afrekeningsfacturen onvoldoende”, zegt schepen van Energie Minou Esquenet (CD&V). “Maandelijkse meetwaarden of afrekeningen bieden al een beter beeld van het verloop van het energieverbruik. Dagelijkse meetwaarden tot zelfs kwartuurwaarden vormen de ideale basis om ons energieverbruik goed te kunnen monitoren en sluipverbruik op te sporen.” Eandis biedt nu de mogelijkheid om dergelijke analyses uit te voeren. Op dit ogenblik zijn er nog geen slimme gas- of watermeters in de stadsgebouwen aanwezig. “De huidige, manuele, methode is dus zeer arbeidsintensief en kan foutieve gegevens opleveren. Met het nieuwe systeem kunnen we analyses uitvoeren en de vergelijking maken met gelijkaardige gebouwen. Dit geeft ons de mogelijkheid om ons energie- en waterverbruik van zeer nabij op te volgen en slimme keuzes te maken om maximaal energie te besparen”, zegt Esquenet.

In deze eerste fase worden tien stadsgebouwen uitgerust met telegelezen meters op elektriciteit, gas en water. Het gaat om Hoofdbibliotheek De Biekorf, AC ’t Brugse Vrije, Stadhuis, Groeningemuseum, Dienst Ruimtelijke Ordening en Patrimoniumbeheer (Oostmeers), Het Entrepot, Basisschool Sint-Michiels (Sint-Michielslaan), Nijverheidsschool, Stedelijk Muziekconservatorium en Stadshallen (Belfort). De investeringskost bedraagt 51.029,69 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Jonge feestvierder (23) en politieman ontvangen medaille nadat ze elk drenkeling redden uit ijskoud water: “Zouden het zo opnieuw doen”

    Jonge feestvier­der (23) en politieman ontvangen medaille nadat ze elk drenkeling redden uit ijskoud water: “Zouden het zo opnieuw doen”

    Op het stadhuis van Brugge hebben twee helden woensdagavond een medaille van het ‘Carnegie Hero Fund’ in ontvangst mogen nemen. Tom Craeye (23) en politieman Stefaan Mostaert redden eind vorig jaar elk het leven van een drenkeling. Ondanks de erkenning blijven beide Bruggelingen bescheiden. “Ach, natuurlijk zijn we trots. Maar we zouden het zo opnieuw doen”, zeggen Tom en Stefaan.
  1. Brugse dierenpolitie treft 5 meter lange tijgerpython, honderden vogelspinnen en 27 zwarte weduwes aan in woning

    Brugse dierenpoli­tie treft 5 meter lange tijgerpy­thon, honderden vogelspin­nen en 27 zwarte weduwes aan in woning

    De Brugse politie beschikt vanaf nu over een team dat zich de ‘dierenpolitie’ mag noemen. De vier politiemensen hebben zich omgeschoold tot experten in dierenwelzijn. Bedoeling is dat ze tussenkomen bij dringende oproepen waar dieren mee gemoeid zijn. Zo werden vorige week nog honderden vogelspinnen en een python van vijf meter aangetroffen in een woning. “Maar we zijn er niet enkel om te bestraffen. Het is ook onze taak om de situatie te analyseren en samen met de eigenaars te bekijken wat er kan verbeteren", zegt Bart Saelens van de dierenpolitie.