Stefaan Sintobin (Vlaams Belang): “Als een priester illegalen eten en een slaapplaats geeft, mag ik daar toch iets op zeggen?”

Hoewel in verschillende andere provincies steevast gekozen wordt voor jonge politici, legt Vlaams Belang alle eieren in West-Vlaanderen in het mandje van de ervaren Stefaan Sintobin uit Brugge. De doorwinterde politicus is een trouwe partijsoldaat, die zelfs verhuisde om zijn partij te dienen. “Maar ik ben gelukkig hoor, in Brugge. Het ging alleen een beetje sneller dan verwacht.”

Stefaan Sintobin.
Volledig scherm
Stefaan Sintobin. © Geert De Rycke

Ooit werkte Stefaan Sintobin (59) voor Blokker, niet lang daarna sloot hij zich aan bij toen nog het Vlaams Blok. De twee hebben ongetwijfeld niks met elkaar te maken, maar de jonge hond in Sintobin raakte gefascineerd door de politiek. Trouw aan de partij staat niettemin met stip genoteerd. Hij verhuisde zelfs op vraag van de partij van Izegem naar Brugge om daar de lokale afdeling nieuw leven in te blazen. “Het was sowieso de bedoeling om ooit terug in Brugge te wonen, maar het kwam sneller dan verwacht. Ik heb daar maandenlang nachten van wakker gelegen, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Het was goed voor mijn echtgenote en ook voor mijn zoon, die in Brugge school loopt. En het was ook goed voor de partij, want daar scoorden we voordien niet goed. De heropstanding is er toch gerealiseerd. Brugge is de katalysator voor de rest van de provincie. Ik denk dat we dat tijdens de vorige verkiezingen bewezen hebben.”

Quote

Het was sowieso de bedoeling om ooit vanuit Izegem terug in Brugge te wonen, maar het kwam sneller dan verwacht. Ik heb daar maanden­lang nachten van wakker gelegen, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb

Wat hebt u de voorbije jaren in het parlement gedaan?

“Ik zou tegen de kiezer willen zeggen dat ik een politicus ben die zich focust op de inhoud. Ik ben al een tijdje parlementslid en ik heb geprobeerd enkele thema’s aan te kaarten die geen typische Vlaams Belang-thema’s zijn: landbouw, toerisme, erfgoed en havens. Maar ook het energie- en klimaatdebat heb ik nauw opgevolgd.”

Maakt u dan de West-Vlaamse reflex?

“Ja, maar zonder provincialistisch te willen zijn. Elk parlementslid wil een aantal belangrijke thema’s uit zijn provincie in Brussel op tafel leggen, zoals in West-Vlaanderen de gevolgen van de Brexit voor de haven van Zeebrugge. Daar moet je in Brussel over praten. Dat is de normale gang van zaken, zonder daarbij het algemeen belang uit het oog te verliezen.”

Zou u meer kunnen doen als u in een partij zou zitten die dichter bij de andere partijen staat?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement