Volledig scherm
Brugge voorstelling plannen Ezelstraatkwartier © Benny Proot

Stad zoekt oplossing voor lege kloosters en Howest-gebouw

De stad Brugge is klaar met een toekomstvisie voor het Ezelstraatkwartier. Daarin staan onder meer toekomstmogelijkheden voor twee lege kloosters, de school Maricolen en het Howest-gebouw in de Sint-Jorisstraat. “Dit gedeelte van Brugge moet groener én veiliger worden”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).

Al twee jaar voert de stad onderzoek naar de toekomstige mogelijkheden van specifieke wijken. Zo werd al een plan opgemaakt voor West-Brugge, met onder meer de komst van een nieuw Beurs- en Congresgebouw én woongelegenheden op de site-VTI tot gevolg. “We willen de wijken versterken, door specifieke deelplannen op te maken”, zegt schepen Franky Demon. “De plannen kunnen in die zin verder worden uitgewerkt, maar hebben geen juridische kracht. Ze zijn wel een belangrijke handleiding voor het beheer van die wijk.” 

Sebrechtspark

Het Ezelstraatkwartier is een wijk in de Brugse binnenstad die ligt tussen de Hoefijzerlaan en de as Sint-Jorisstraat-Vlamingdam enerzijds en tussen de Speelmansrei en de Gulden-Vlies- en Koningin Elisatbethlaan anderzijds. “Grote aandachtspunten zijn een tekort aan groen en veiliger verkeer", zegt Demon. “Toekomstige projecten zullen daar dus rekening mee moeten houden. Zo willen we meer fietsdoorsteken, onder meer voor kinderen die in de Maricolen school lopen. Het Sebrechtspark kan daar een rol in spelen. Ook de tuinen van de kloosters vormen wat dat betreft een opportuniteit.”

Howest verkoopt slechts gedeeltelijk

Het klooster van de Zusters van Karmel staat al leeg, en even verderop is dat mogelijk snel ook het geval voor het klooster van de Ongeschoeide Karmelieten. “Die lege kloosters zijn een uitdaging, maar ook de kloostertuinen zijn interessant”, zegt Demon. “Die willen we meer openstellen voor de buurt.” Nog zo'n aandachtspunt is het gebouw van hogeschool Howest in de Sint-Jorisstraat. Dat stond een paar jaar geleden al integraal te koop, maar een koper werd niet gevonden. “De vernieuwde visie van Howest is dat ze het gebouw slechts gedeeltelijk verlaten. Gezien het beschermd statuut en het monumentaal karakter van de site zal alles voorzichtig afgewogen moeten worden", zegt Demon.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Onze tips voor het weekend: Bergen winterpret, stevige gitaren en een legendarische Franse zangeres

    Onze tips voor het weekend: Bergen winterpret, stevige gitaren en een legendari­sche Franse zangeres

    In het idyllische park La Potinière in De Haan gaat vrijdagavond Winterpret in’t Park van start, met een grote schaatspiste en tal van gezellige chalets met winterse drankjes, hapjes en gerechten. Vrijdag om 18.30 uur is er de openingsshow, gevolgd door een optreden van Bruges Swan Patrol en schaatsen vanaf 19 uur. Op zaterdag geven dj’s het beste van zichzelf in de Eisdisco en de Wunderbar. Op zondagvoormiddag kunnen kinderen en jongeren onder de 16 jaar zelfs gratis schaatsen. Boek intussen jouw ontbijt. Meer info op www.winterindehaan.be. Ook in Blankenberge, Middelkerke en De Panne gaan dit weekend de winter- en kerstmarkten van start.