De Sint-Godelieveabdij in Brugge: het gebouw is in goede staat gebleven.
Volledig scherm
De Sint-Godelieveabdij in Brugge: het gebouw is in goede staat gebleven. © BHT

Sint-Godelieveabdij zet na 400 jaar deuren open: “Bezoekers mogen voorstellen doen voor nieuwe invulling”

BruggeVoor het eerst in bijna 400 jaar gaat de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat in Brugge open voor het publiek. Nog tot 12 september kan je het klooster ontdekken. Er wordt gezocht naar een nieuwe invulling voor het gebouw. Bezoekers kunnen voorstellen doen. “Het wordt alvast géén discotheek”, zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.

 1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
  PREMIUM

  Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

  In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
 2. Brandweerzone 1, stad Brugge en IVBO kleven vanaf nu stickers op hun voertuigen: “Ze kunnen mensenlevens redden”
  PREMIUM

  Brandweer­zo­ne 1, stad Brugge en IVBO kleven vanaf nu stickers op hun voertuigen: “Ze kunnen mensenle­vens redden”

  Alle voertuigen van Hulpverleningszone 1, stad Brugge en afvalophaler IVBO zullen binnenkort uitgerust zijn met stickers die aangeven op welke brandstof ze rijden. De stickers moeten de hulpdiensten helpen om de risico’s juister in te schatten als er een ongeval gebeurt. “We hopen dat ook andere bedrijven ons voorbeeld volgen”, zegt majoor Jeroen Bonte van Hulpverleningszone 1.
  Brugge
 3. Dave en Emmanuel verhuizen Brugs restaurant naar landelijk Nieuwkapelle: “We brengen het groene van de Westhoek op het bord”
  PREMIUM

  Dave en Emmanuel verhuizen Brugs restaurant naar landelijk Nieuwkapel­le: “We brengen het groene van de Westhoek op het bord”

  Dave Ruysschaert (39) en zijn man Emmanuel Bitu (43) brengen binnenkort hun Brugse restaurant #food onder in de oude jongensschool in Nieuwkapelle bij Diksmuide. Het echtpaar behoudt de naam van het etablissement en weet nu al welk concept het wil. “In Brugge barsten we uit onze voegen, maar het is sowieso een heel bewuste keuze om naar de Westhoek te verhuizen”, zegt Dave.
  Brugge