Sint-Godelieveabdij zet na 400 jaar deuren open: “Bezoekers mogen voorstellen doen voor nieuwe invulling”
BruggeVoor het eerst in bijna 400 jaar gaat de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat in Brugge open voor het publiek. Nog tot 12 september kan je het klooster ontdekken. Er wordt gezocht naar een nieuwe invulling voor het gebouw. Bezoekers kunnen voorstellen doen. “Het wordt alvast géén discotheek”, zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.
In de 16de eeuw plunderden Bosgeuzen de abdij van Gistel, waar de zusters Benedictinessen verbleven. Daarop zochten die zusters een nieuw onderkomen in Brugge. In de Boeveriestraat kochten ze een huis met erf, dat zou uitgroeien tot een heuse abdij, die tot 2013 bewoond bleef door Benedictinessen. De abdij dateert uit 1623 en was ooit de thuis van 45 zusters. Maar sindsdien is het immense gebouw verlaten. Er vonden weliswaar werken plaats aan de kloosterkerk, maar verder gebeurde er sindsdien nog weinig. De Brugge Foundation, een groep van Bruggelingen die bezorgd zijn om erfgoed, zoekt naar een nieuwe invulling voor het gebouw en wil het weer toegankelijk maken voor toeristen.
De ruimtes zijn mooi bewaard, maar het is de vraag wat je met zo’n gebouw in de toekomst kan doen. “We gaan het aan de mensen vragen”, zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. De organisatie schaart zich achter het project en wil de abdij weer toegankelijk maken voor toeristen uit binnen- en buitenland en vooral ook een toekomst uittekenen. “Kom kijken naar dit stukje erfgoed dat 400 jaar lang goed verzorgd is geweest. Wij geloven dat we hier een toekomst kunnen voor vinden.”
Rijke geschiedenis
Nog tot 12 september kan iedereen kennismaken met de rijke geschiedenis en de ziel van deze plek. “Er is een parcours uitgetekend, langs waar bezoekers de abdij in stilte zullen ontdekken”, gaat Peter De Wilde verder. “De besloten moestuin is daar één van, maar ook de vele mooie ruimtes van de abdij zullen niemand onberoerd laten. Aan het eind van de tocht kan iedereen die dat wil mee op zoek gaan naar een nieuwe toekomst voor de Sint-Godelieveabdij.”
Uiteraard heeft Toerisme Vlaanderen zelf ook al ideeën over die toekomst. “Hier komt zeker geen discotheek. We zullen ook de groene ruimte niet prijsgeven. Voor de rest denk ik dat de nieuwe invulling verband zal houden met de oorspronkelijke bestemming. Onderwijs en zorg kunnen hier nog altijd een plaats hebben. Maar ook spirituele wellness zal hier erg belangrijk zijn.”
Volgens Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is het pilootproject belangrijk voor Brugge. “We zijn natuurlijk trots op ons religieus erfgoed, maar ook bekommerd om de toekomst. Want wat gebeurt er met die waardevolle erfgoedparels wanneer de religieuzen uit de kleine en grote kloosters vertrekken? Dit wordt een belangrijk eerste project.”
De Sint-Godelieveabdij in Brugge bezoeken kan van 12 augustus tot en met 12 september, telkens van woensdag tot zondag van 13 tot 18 uur. Inschrijven vooraf is niet nodig. Meer info via www.detuinvanheden.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WEER. Vanochtend helder weer in Brugge
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUM
Brandweerzone 1, stad Brugge en IVBO kleven vanaf nu stickers op hun voertuigen: “Ze kunnen mensenlevens redden”
Alle voertuigen van Hulpverleningszone 1, stad Brugge en afvalophaler IVBO zullen binnenkort uitgerust zijn met stickers die aangeven op welke brandstof ze rijden. De stickers moeten de hulpdiensten helpen om de risico’s juister in te schatten als er een ongeval gebeurt. “We hopen dat ook andere bedrijven ons voorbeeld volgen”, zegt majoor Jeroen Bonte van Hulpverleningszone 1.Brugge -
PREMIUM
Dave en Emmanuel verhuizen Brugs restaurant naar landelijk Nieuwkapelle: “We brengen het groene van de Westhoek op het bord”
Dave Ruysschaert (39) en zijn man Emmanuel Bitu (43) brengen binnenkort hun Brugse restaurant #food onder in de oude jongensschool in Nieuwkapelle bij Diksmuide. Het echtpaar behoudt de naam van het etablissement en weet nu al welk concept het wil. “In Brugge barsten we uit onze voegen, maar het is sowieso een heel bewuste keuze om naar de Westhoek te verhuizen”, zegt Dave.Brugge -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.
-
Cannabisdealer komt weg met voorwaardelijke celstraf nadat hij bijna stierf aan overdosis lachgas
Brugge -
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
“Ik zorg ervoor dat jullie verbranden”: jongeman (24) bedreigt medewerkers van hogeschool al jarenlang, ook medestudente slachtoffer
Enkele medewerkers van de VIVES-hogeschool in Brugge worden al enkele jaren belaagd door een ex-student. L.D. (24) uit Sint-Andries bestookt hen met mails allerhande, waarin hij zelfs lijkt te dreigen met brandstichting. “Ik ga ervoor zorgen dat jullie ‘s nachts niet meer slapen.” Het parket vreest het ergste, want eerder werd ook al een medestudente slachtoffer. De oorzaak van de stalking? Een mislukte stage en een onbeantwoorde liefde.Brugge