Ook in (Zee)Brugge zien ze het aantal opgepakte transmigranten dalen.
Volledig scherm
Ook in (Zee)Brugge zien ze het aantal opgepakte transmigranten dalen. © Benny Proot

Sinds mei blijven transmigranten plots weg uit West-Vlaanderen: brexit en nieuwe zeeroute zijn mogelijke verklaringen

Het aantal opgepakte transmigranten in West-Vlaanderen is sinds mei sterk gedaald. Een van de meest voor de hand liggende oorzaken is dat de transmigranten steeds meer via Noord-Frankrijk de oversteek proberen te maken. 

Ter illustratie: in augustus vorig jaar kon de politie in West-Vlaanderen 887 transmigranten oppakken. Deze maand stond de teller op 20 augustus amper op 115. Behoudens een mirakel zet de sterk dalende trend zich dus ook deze maand voort. In juli werden er nog 419 transmigranten minder opgepakt in vergelijking met 2018. Alles samen werden vorig jaar 7.046 transmigranten opgepakt, een record. Ook de eerste maanden van dit jaar bleef het aantal ongeveer hetzelfde. Sinds mei is er echter een trendbreuk waar te nemen. Op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen wordt tot de helft minder transmigranten opgepakt. Dat is onder andere het geval in Brugge, waar ze nochtans hetzelfde aantal middelen inzetten. Hoe dat komt, is niet helemaal duidelijk, aangezien de zomermaanden normaal het ‘populairst’ zijn bij transmigranten om de oversteek richting Groot-Brittannië te maken. Een van de meest logische verklaringen is dat ze een nieuwe zeeroute hebben gevonden in Noord-Frankrijk. Zowel de Britse als Franse kustwacht konden de jongste tijd transmigranten onderscheppen in een bootje. Een andere mogelijke verklaring is de onzekerheid over de nakende brexit die ook bij de transmigranten voor onzekerheid zorgt, waardoor ze liever in Europa blijven. De nieuwe cijfers betekenen niet dat de waakzaamheid zal afnemen. Zeker met diezelfde brexit in het vooruitzicht bestaat de kans dat er opnieuw een heropflakkering komt. Als vrachtwagens langer moeten stilstaan, krijgen transmigranten namelijk langer de tijd om erin te kruipen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zo heropent de horeca in uw buurt: ontdek hier alles over de heropstart van jouw favoriete zaken in Brugge en omgeving
    PREMIUM

    Zo heropent de horeca in uw buurt: ontdek hier alles over de heropstart van jouw favoriete zaken in Brugge en omgeving

    De Veiligheidsraad heeft eindelijk beslist: na weken takeaway of zelfs sluiting kunnen we opnieuw naar ons vertrouwde restaurant of een terrasje doen in ons stamcafé. De heropening is echter allesbehalve evident. Voor hoeveel volk is er plaats? Hoe garandeert mijn favoriete horecazaak de social distancing? Plexiglas? Handgels? Een overzicht van horecazaken in de regio rond Brugge vind je hieronder. Zoek je het liever verder in de provincie? Hier vind je de overzichten voor Oostende, de regio Roeselare-Tielt, Kortrijk, Diksmuide-Westkust en Westhoek.