Volledig scherm
De brandweer in de Korte Riddersstraat in Brugge. © Jan Van Maele

Rookmelders voorkomen erger bij brand in Brugs toeristenverblijf, kapperszaak gevrijwaard

Op de hoek van de Korte Riddersstraat en het Sint-Maartensplein in het centrum van Brugge is maandagavond brand uitgebroken in een appartement. De bewoners, drie toeristes, waren niet aanwezig. De flat is tijdelijk onbewoonbaar verklaard. “We hebben heel veel geluk gehad. De rookmelders hebben erger voorkomen”, zegt eigenaar en café-uitbater Benedict Stael. 

Het was de buurvrouw die even voor 22 uur de rookmelders van het pand hoorde afgaan. Op dat moment was er al een hevige rook zichtbaar. De vrouw aarzelde dan ook niet en alarmeerde meteen de hulpdiensten. Eenmaal ter plaatse had de brandweer de situatie snel onder controle. “Zij hebben echt fantastisch werk geleverd”, zegt Benedict, die in Oostkerke café De Knotwilg heeft en het appartement gebruikt als tweede verblijf. 

Quote

De schade is aanzien­lijk. Roet kruipt jammer genoeg overal. Maar alles samen is er wel veel erger voorkomen

Benedict Stael, Eigenaar van het pand

Brandweer redt koffers

Een beperkt aantal weken per jaar - als de familie zelf niet aanwezig is - wordt het appartement verhuurd aan toeristen. Dat was ook maandagavond het geval. De drie vrouwen waren op het ogenblik van de brand niet aanwezig en zagen bij terugkomst dat het pand onder de rook zat. De brandweer kon wel nog hun koffers uit de brand redden. Benedict Stael is vooral opgelucht dat er niemand gewond raakte. 

 Kortsluiting aan verwarmingselement

“Achteraf bekeken hebben we enorm veel geluk gehad. De rookmelders hebben hun nut bewezen. Ze zijn goud waard. Al moeten we ook onze buurvrouw dankbaar zijn”, zegt Stael. Het kordate optreden van de brandweer kon niet voorkomen dat het appartement onbewoonbaar is. Volgens de eerste vaststellingen ligt een kortsluiting aan een verwarmingselement in de zithoek aan de oorzaak. “De schade is aanzienlijk. Roet kruipt jammer genoeg overal. Maar alles samen is er wel veel erger voorkomen”, aldus Benedict. 

Volledig scherm
Het pand op de hoek van de Korte Riddersstraat en het Sint-Maartensplein. De flat is onbewoonbaar, de kapperszaak is bijna volledig gevrijwaard. © Jan Van Maele

Verzekering

Dat de familie niet bij de pakken blijft zitten, bewijst haar inspanningen om het appartement zo snel mogelijk terug op te knappen. Deze week nog komt er een gespecialiseerde firma langs om alles op te kuisen. “Ik heb ook al vrienden opgetrommeld om de komende tijd te helpen. Het belangrijkste is nu om het roet en de geur te verwijderen. Sowieso moet alles ook opnieuw geschilderd worden.  Als alles goed gaat, hoop ik dat we het gebouw binnen een maand opnieuw kunnen gebruiken als tweede verblijf. Daarna zal het wachten zijn op een overkomst met de verzekeraar”, zegt Benedict, die maandagavond opvang voorzag voor de drie toeristen die hun slaapplek noodgedwongen moesten verlaten.

Onder het getroffen appartement is ook een kapperszaak gevestigd, maar die kon bijna volledig gevrijwaard worden. 

Volledig scherm
© Jan Van Maele
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Johan (71) wanhopig op zoek naar werkbank van grootvader: “Emotioneel van heel grote waarde”

  Johan (71) wanhopig op zoek naar werkbank van grootvader: “Emotioneel van heel grote waarde”

  Bruggeling Johan Mortier (71) zit in zak en as nadat zijn vrienden van de toneelvereniging per abuis de werkbank van zijn grootvader naar het containerpark brachten. De zeventiger trok persoonlijk naar het recyclagepark, werd doorgestuurd naar het afvalverwekingsbedrijf in Eeklo ... en stelde vast dat zijn werkbank wellicht nog niet is verloren. “De meest logische verklaring is dat voorbijgangers de werkbank hebben meegenomen van het containerpark. Ik zou die enorm graag terughebben. Emotioneel is het van heel grote waarde voor mij”, zegt Johan.
 1. 23 transmigranten per toeval aangetroffen in koelwagen in Zeebrugge: “Moeten er eerst doden vallen voor er iets verandert?”

  23 transmi­gran­ten per toeval aangetrof­fen in koelwagen in Zeebrugge: “Moeten er eerst doden vallen voor er iets verandert?”

  Net buiten de haven van Zeebrugge zijn donderdagvoormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Dat bevestigt de federale politie. “Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar”, zegt een woordvoerster. West-Vlaams gouverneur Carl Deacluwé ijvert voor extra maatregelen. “Moeten er eerst doden vallen? We zijn in enkele dagen tijd twee keer door het oog van de naald gekropen. Er moeten veranderingen komen”, zegt Decaluwé.
 2. Brugs dorpsschooltje dringend op zoek naar twee extra leerlingen, ondanks hulp van Gert en James: “Willen verplichte sluiting absoluut vermijden”

  Brugs dorps­school­tje dringend op zoek naar twee extra leerlingen, ondanks hulp van Gert en James: “Willen verplichte sluiting absoluut vermijden”

  “Dit is zo’n goed en familiaal schooltje. Het zou enorm jammer zijn als het zou verdwijnen. Geloof ons: je kind is hier in fantastische handen.” De ouders van de kleuters van de Lisblomme in Zwankendamme hopen op een klein mirakel. Uiterlijk tegen 1 februari moet de directie voor volgend schooljaar twee extra kleuters vinden. Gebeurt dat niet, verdwijnt het dorpsschooltje onherroepelijk.