Volledig scherm
De Roemenen die de inbraak pleegde kregen van de strafrechter elk 2 jaar cel. © JHM

Roemenen die kluis met 78.360 euro uit muur braken in tankstation veroordeeld: elk 2 jaar cel

Vijf Roemeense mannen zijn veroordeeld voor een drieste inbraak waarbij een kluis met daarin 78.360 uit de muur werd getrokken bij een tankstation langs de Dudzeelse Steenweg in Brugge. Vier mannen kregen elk 2 jaar cel en 600 euro boete. Een vijfde Roemeen, die leeft in België en nog voor de garagist die het tankstation uitbaatte gewerkt heeft, kreeg een werkstraf van 150 uren. Hij nam niet deel aan de brutale inbraak maar gaf zijn kompanen de tip om de feiten te plegen.

De feiten dateren al van 25 november 2015. Een zware metalen kluis die verankerd zat in de muur werd toen met grof geweld en met gebruik van werktuigen uit de muur getrokken. In die brandkast zat liefst 78.360 euro cash. De Roemenen vluchtten na de feiten met het geld in een bestelwagen naar Duitsland en werden daar daags na de feiten al onderschept bij een routinecontrole. 57.910 euro van het gestolen geld kon toen door de Duitse politie gerecupereerd worden. Maar omdat de Roemenen in alle talen bleven zwijgen wist men lange tijd niet dat het geld afkomstig was van de garagist in Brugge na de brutale inbraak. Pas na anderhalf jaar kwam er een doorbraak in de zaak toen een van de vier mannen in Roemenië aangehouden werd voor een moord en daar 13 jaar cel voor kreeg. Bij die feiten werd DNA van hem afgenomen en dat kon gelinkt worden aan een bloedspoor dat gevonden werd na de inbraak bij de garagist. Na onderzoek konden ook alle andere verdachten in beeld worden gebracht. Zij zijn nu allen veroordeeld voor de zware inbraak en kregen elk 2 jaar cel. Enkel de vijfde beklaagde, die de tip gaf voor de inbraak omdat hij pocherig deed over zijn leefsituatie in België en naar eigen zeggen onder zware druk het adres van de garagist vrijgaf, kreeg met de werkstraf van 150 uren een mildere straf.

Geld uit Duitsland

De bestolen garagist krijgt van het drietal nu de gestolen 78.360 euro terug. Daarvan wordt onmiddellijk al de gerecupereerde 57.910 euro overgeschreven vanuit Duitsland. Het saldo moeten de beklaagden nog ophoesten. Daarnaast krijgt de garagist ook nog een extra (morele) schadevergoeding van 4.600 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement