Volledig scherm
Als de slachtoffers hun portefeuille bovenhaalden, pikte hij het geld er uit. © photo_news

Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

Een 44-jarige man uit Roemenië riskeert vier jaar cel in de Brugse strafrechtbank omdat hij in amper drie maanden tijd liefst 21 senioren oplichtte met de zogenaamde wisseltruc. 17 keer lukte dat ook effectief, bij de overige keren bleef het bij een poging. I.G. sloeg meermaals toe in Brugge, Knokke, Roeselare, Ieper, Veurne, Lokeren en Antwerpen. “De man gebruikte telkens dezelfde list”, sprak de procureur. “Hij koos slachtoffers uit langs straat die meestal al een zekere leeftijd hadden bereikt. Hij sprak hen aan en hield hen een stuk van 2 euro voor. Dan vroeg hij die te wisselen. Als de slachtoffers hun portefeuille bovenhaalden graaide hij er geld uit en verdween. De man sloeg toe tussen 22 oktober 2018 en 22 januari 2019, tot hij in Brugge opgepakt werd. Het bleek dat hij speciaal het vliegtuig had genomen naar België om hier toe te slaan. Internationaal is hij immers al gekend. Zwitserland zoekt hem waar hij al 4 maal veroordeeld werd, en I.G. kreeg ook al straffen in Oostenrijk en Duitsland. Het is een internationale professionele dief.” Zijn advocaat heeft het niet zo begrepen. “Zijn strafblad telt in het buitenland en heeft hier geen waarde voor zijn straf hier, want hier is zijn strafblad blanco. En vier jaar cel is wel heel veel”, sprak hij. Vijf senioren stelden zich burgerlijke partij en eisten tussen de 50 en 550 euro terug. Vonnis op 17 juli.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zwaaien naar de Sint en schaatsen op het Minnewater: hier zijn onze 5 weekendtips

    Zwaaien naar de Sint en schaatsen op het Minnewater: hier zijn onze 5 weekend­tips

    Sinterklaas en zijn pieten zetten zaterdag om 14 uur voet aan wal in Oostende, aan de Montgomerykaai bij de Royal North Sea Yacht Club. Daarna start de feestelijke stoet door de stad. De pieten doen hun gekste kunsten en trakteren op snoep en mandarijnen terwijl iedereen samen sinterklaasliederen zingt. Bij de aankomst van de stoet aan het stadhuis zal de goedheilig man iedereen toespreken vanop het balkon. Hopelijk is iedereen braaf geweest.
  2. Transportfirma’s riskeren 2 miljoen euro boete voor sociale dumping: “Oneerlijke concurrentie op West-Europese markt”

    Transportfirma’s riskeren 2 miljoen euro boete voor sociale dumping: “Oneerlijke concurren­tie op West-Europese markt”

    Een Roemeense en Moldavische transportfirma hangt in de Brugse rechtbank elk een geldboete van 972.000 euro boven het hoofd voor sociale dumping. Zeventwintig Roemeense of Moldavische chauffeurs werden volgens het arbeidsauditoraat niet betaald volgens de Belgische minimumlonen, terwijl ze wel vanuit Zeebrugge werkten. “De bedrijven zorgen op deze manier voor oneerlijke concurrentie.”