Raymond van het Groenewoud viert zijn zeventigste verjaardag onder meer in de Stadsschouwburg om de hoek.
Volledig scherm
PREMIUM
Raymond van het Groenewoud viert zijn zeventigste verjaardag onder meer in de Stadsschouwburg om de hoek. © Benny Proot

Raymond van het Groenewoud viert 70 jaar in Brugge: “De eeuwige rust én het water deden mij verliefd worden”

Zijn publiek brult klassiekers als ‘Vlaanderen Boven’, ‘Je veux de l’amour’ of ‘Liefde voor muziek’ mee en zet de radio luider als zijn nalatenschap ‘Twee meisjes’ nog eens gespeeld wordt. Het zijn de ‘kindjes’ van Raymond van het Groenewoud, die vrijdag 70 werd. En behalve een stevige verkoudheid mankeert de man niks. “Ik voel me heel goed in Brugge”, zegt hij.

Op Eén kon je donderdag kijken naar de eerste en meteen heel openhartige aflevering van ‘Raymond 70', een hommage aan de creatieve duizendpoot Raymond van het Groenewoud. Hij was de afgelopen weken niet uit de media weg te slaan. De 70ste verjaardag van het muziekicoon is daar uiteraard niet vreemd aan. Raymond, kind van Amsterdamse ouders, groeide op in Brussel en spoelde in 1980 in Brugge aan. Hij volgde de toenmalige liefde van zijn leven en raakte snel gecharmeerd door de rust die Brugge uitstraalde. “In Brussel zag ik vaak teneergeslagen mensen. Maar op de Markt in Brugge viel mijn oog op een jongeman die wél fier rechtop liep, zelfbewust, en met een gezonde teint. Hij gaf mij het gevoel dat het hier anders was. Ik voelde me niet gelukkig in een grootstad en Brugge leek veel kleinschaliger. Zo kon ik het jachtige Brussel achter me laten.”

  1. ‘Wielerman’ Renaat Schotte kijkt na 25 jaar verslaggeving terug: “Qua levenskwaliteit komen maar weinig steden aan de enkels van Brugge”
    PREMIUM

    ‘Wielerman’ Renaat Schotte kijkt na 25 jaar verslagge­ving terug: “Qua levenskwa­li­teit komen maar weinig steden aan de enkels van Brugge”

    Zijn trillende stem op de motor als weer eens een nieuwe kasseistrook wordt aangesneden, behoort net als de Vlaamse klassiekers stilaan tot ons erfgoed. Maar het coronavirus gooit roet in het eten. Wielerliefhebbers blijven op hun honger zitten om zich te verlekkeren aan de heerlijke tussenkomsten van ‘wielerman’ Renaat Schotte (51) uit Brugge. Hij zit 25 jaar in het wiel van de renners. “Dit beroep heeft me de hele wereld doen zien.”