Xavier Taveirne: “In Assebroek wonen, is een verademing, maar ik mis Brussel ook wel”.
Volledig scherm
PREMIUM
Xavier Taveirne: “In Assebroek wonen, is een verademing, maar ik mis Brussel ook wel”. © Benny Proot

Radio- en tv-maker Xavier Taveirne over deze historische tijden: “Ik moet opletten dat ik niet té veel nieuws opslorp”

“Deze crisis heeft me nog meer doen beseffen hoe graag ik deze job doe." VRT-journalist Xavier Taveirne (38) uit Brugge zit op de eerste rij in deze bijzondere tijden en neemt daarvoor veel hooi op zijn vork. “Ik heb al geleerd om me te vervelen, maar soms loop ik de muren op en dan ben ik niet de meest aangename mens.” 

Vertrouwde stem in De Ochtend op Radio 1, en ook nieuwsanker in Het Journaal Laat op Eén: Bruggeling Xavier Taveirne is voor veel Vlamingen een spreekbuis in deze historische tijden. De journalist beseft maar al te goed hoe belangrijk het nieuws vandaag is. “Ik zal me altijd twee momenten herinneren: het eerste nieuwsbulletin over de Chinese stad Wuhan, ergens halfweg de uitzending. Het coronavirus was toen nog ver weg, maar het kwam steeds dichterbij in de hoofdpunten én bij onze leefwereld.”

  1. Vlamingen met brasserie in Sluis ontvangen een pak landgenoten op openingsdag: “Zoals een eerste schooldag, maar dan een hele plezante”
    PREMIUM

    Vlamingen met brasserie in Sluis ontvangen een pak landgeno­ten op openings­dag: “Zoals een eerste schooldag, maar dan een hele plezante”

    De Vlamingen zijn meteen de grens overgetrokken om de opening van de Nederlandse horeca mee te maken. Maar ook onze landgenoten met een zaak in Nederland zijn blij dat ze hun klanten terugzien. Het werd geen overrompeling in Sluis, maar wel gezellig druk. “Het voelt als een eerste schooldag, maar dan een hele plezante”, zegt Liesbeth Van Os, de Brugse uitbaatster van brasserie Lizzie’s.