Volledig scherm
© Benny Proot

Politie zet honden en drone in tegen mensensmokkel: 31 illegalen opgepakt

Maandagavond is in de wijde omgeving van de haven van Zeebrugge opnieuw een controleactie uitgevoerd in het kader van mensensmokkel.

Tijdens deze actie, waaraan de scheepvaartpolitie van Zeebrugge, de omliggende lokale politiezones (Brugge, Blankenberge-Zuienkerke, Damme Knokke-Heist), de spoorwegpolitie, het interventiekorps en de Dienst Vreemdelingenzaken deelnamen, werden 31 personen in illegaal verblijf aangetroffen. “Er werd gebruik gemaakt van de cavalerie, honden en een drone”, meldt het Brugs parket. De aangetroffen personen verklaarden afkomstig te zijn van Algerije, Syrië, Palestina, Soedan, Libië, Irak, Jemen en Marokko. Ze werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Kusttram

De personen werden hoofdzakelijk aangetroffen tijdens de controleacties op de kusttrams, waar de controle werd uitgevoerd door de PZ Blankenberge, de PZ Arro Ieper en de PZ Bredene De Haan. Hieruit blijkt dat procentueel de meesten onder hen in steden en gemeenten rond Zeebrugge verblijven, om dan ’s avonds met te tram richting Zeebrugge te komen om in te klimmen in de haven. De actie was nog maar net afgelopen of de politie moest al opnieuw ingrijpen. Dinsdagochtend diende de scheepvaartpolitie opnieuw 11 mensen te intercepteren bij P&O Ferries en werd ook een interventie verricht in de transportzone met betrekking tot de aanwezigheid van transmigranten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee gedetineerden veroordeeld wegens drugs in Brugse gevangenis

    Twee gedetineer­den veroor­deeld wegens drugs in Brugse gevangenis

    Een 36-jarige man uit Middelkerke kreeg 6 maanden cel en 800 euro boete wegens bezit van cannabis in de Brugse gevangenis. Op zijn proces had R.K. zijn medegevangene N.Z. uit de wind gezet maar de rechter vond redens om aan te nemen dat ook die schuldig was en gaf ook hem dezelfde straf. Het was een cipier die gezien had dat beide mannen aan de celdeur ‘iets’ uitwisselden, waarna een celcontrole volgde en de drugs gevonden werden. R.K. beweerde dat de drugs afkomstig waren van N.Z., die alles ontkende. Die laatste zei dan weer dat de uitwisseling geen cannabis maar wat tabak betrof, die hij kreeg van R.K. Omdat er duidelijk leugens in het spel waren, besloot de strafrechter hen te confronteren. Waarbij R.K. plots een bocht maakte. “Ik zal de waarheid vertellen want N.Z. heeft mij inderdaad geen cannabis gegeven. Die was van mezelf. Ik was kwaad op hem door iets eerder in de gevangenis en ben al eens aangevallen ook. Ik ben mijn leven nu aan het beteren en wil oprecht zijn. Het is wel zo dat ik tabak gekregen heb van N.Z. en niet gegeven heb.” Dat leverde hem toch de toorn van de rechter op. R.K. werd enkele jaren geleden al eens veroordeeld tot twee jaar cel wegens een gewapende overval in Sun Parks. “Jij de waarheid spreken? Dat moet ik nog eens zien”, sprak de rechter. “Je hebt het ganse dossier gelogen en alles op de spits gedreven.”