Volledig scherm
Het bekende café Punta Est werd ook slachtoffer van een inbraak © Benny Proot

Politie onderzoekt mogelijke link tussen drie inbraken met kluis als buit

Politie en parket onderzoeken of er een link bestaat tussen verschillende kluizendiefstallen in Brugge. De voorbije weken werden twee cafés en een school het slachtoffer van een inbraak. Telkens gingen de daders aan de haal met de volledige kluis mét inhoud. “Op dit moment zijn er nog geen verdachten opgepakt. Maar we onderzoeken wel degelijk of er een verband bestaat tussen de feiten”, bevestigt de Brugse politie.

Drie gelijkaardige inbraken op korte tijd met telkens dezelfde buit: het is mogelijk net iets teveel toeval om de feiten los van elkaar te zien. In Brugge zitten ze mogelijk dus met een bende die het gemunt heeft op kluizen. Op 22 maart werd café l’Estaminet als eerste het slachtoffer van een drieste inbraak. De gemaskerde daders drongen toen in de vroege ochtend de zaak aan het Astridpark binnen en lieten binnen een ravage achter. “De voordeur, binnendeuren, ramen: alles is gesneuveld”, getuigde zaakvoerder Ward Devriese destijds. De buit: een loodzware kluis met een slordige 10.000 euro.

Volledig scherm
Inbraak Estaminet: uitbater Ward Devriese toont waar de kluis werd gestolen © Benny Proot

Camerabeelden

Enkele weken later was basisschool Het Palet in de Mariastraat het slachtoffer van inbrekers. De daders sloegen een ruitje in en forceerden eenmaal binnen verschillende deuren. Ook hier namen ze een loodzware kluis inclusief inhoud mee naar buiten. De buit bedroeg toen zo’n 1.000 euro, waarvan een groot deel afkomstig was van het opendeurweekend van de school. Elektronische apparaten lieten ze links liggen. In hun vlucht maakten de daders de camera’s in het gebouw onschadelijk. Mogelijk kunnen die wel nog gerecupereerd worden. Opvallend genoeg was er enkele dagen later wéér een inbraak waarbij een loodzware kluis het doelwit was. Deze keer was het bekende café Punta Est het slachtoffer. De gemaskerde daders drongen de zaak binnen en slaagden erin de kluis ter plaatse te openen. De buit was eerder miniem omdat enkel het startgeld voor de volgende dag aanwezig was. Op camerabeelden was te zien dat de daders opnieuw gemaskerd waren. De zaakvoerder besliste na de inbraak wel om zoveel als mogelijk in te zetten op elektronische betalingen. 

Mogelijke link

Bij politie en parket onderzoeken ze nu of er een link bestaat tussen de drie gelijkaardige inbraken. “Het klopt dat onze recherche een eventueel verband onderzoekt. In het belang van het onderzoek kunnen we daar niet verder over communiceren”, klinkt het bij de politie. Op dit moment zijn nog geen verdachten opgepakt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement