Volledig scherm
verkiezingen Brugge Pol Van Den Driessche © Simon Mouton Photo News

Pol Van Den Driessche (N-VA) stopt met nationale politiek

N-VA-senator Pol Van Den Driessche (59) is geen kandidaat meer tijdens de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in mei.

Dat laat de Bruggeling weten op zijn Facebookpagina. “Ik wil de vernieuwing bij de West-Vlaamse N-VA alle kansen geven. Daarom zal ik in mei geen kandidaat zijn. Ik blijf achter de schermen actief, als communicatie-adviseur van de partijtop”, zo schrijft hij. Van Den Driessche blijft tot dan wel actief als senator en is uiteraard nog zes jaar gemeenteraadslid in Brugge. “Ik ga straks ook terug enkele uren les geven als gastprofessor in Howest aan buitenlandse studenten die dankzij het Erasmusproject in Brugge studeren.” 

Zo zal Pol Van Den Driessche zijn carrière in de politiek moeten afsluiten zonder een zitje in het Vlaams of federaal parlement. Hij was van 2007 tot 2010 wel lid van de Senaat, een functie die hij nu ook nog bekleedt sinds 2014. Bij de verkiezingen van juni 2010 stond hij als lijstduwer op de CD&V-Kamerlijst. Hij haalde ruim 25.000 stemmen, maar dat was net niet voldoende voor een zitje in het Kamer. In 2014 was hij lijstduwer op de N-VA-Kamerlijst in West-Vlaanderen. Ondanks 22.500 voorkeurstemmen, de op een na meeste van de lijst, werd hij niet verkozen. Door het systeem van de lijststemmen kregen hoger geplaatste kandidaten wel een Kamerzetel. 

Dat Van Den Driessche geen kandidaat meer is, blijft een verrassing. In eerdere interviews liet hij immers verstaan dat hij wel nog ambitie had. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 verloor Van Den Driessche als kopman van N-VA in Brugge de helft van de zetels. Hij was toen, samen met uittredend burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) de grote verliezer. Wellicht heeft de partij mede daardoor voor verjonging gekozen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement