Volledig scherm
nieuwe fietsregeling voor AZ St Jan Brugge © Benny Proot

Personeel AZ Sint-Jan krijgt na jaren wachten eindelijk fietsvergoeding (en dat betekent meer plaats op parking)

De raad van bestuur van het AZ Sint-Jan in Brugge heeft woensdag het licht op groen gezet voor de invoering van een fietsvergoeding voor het personeel. Eindelijk, want het personeel wacht daar al jaren op. De maatregel moet er tegelijk voor zorgen dat de parkingdruk rond het ziekenhuis minder wordt. “We hebben de grootste parking van Brugge, maar er is altijd plaats tekort”, zegt algemeen directeur Hans Rigauts.

De fietsvergoeding is een tegemoetkoming van de werkgever aan de werknemers die van hun woonplaats naar het werk fietsen. In het AZ Sint-Jan gaat het straks om 0,22 euro per kilometer, hetzelfde bedrag dat de OCMW-medewerkers in Brugge krijgen. De fietsvergoeding geldt zonder plafond, zowel voor de heen- als terugrit en is vrijgesteld van inkomstenbelasting. “Ons personeel vraagt al langer voor zo'n tegemoetkoming", zegt OCMW-voorzitter Pablo Annys (sp.a). “We willen in navolging van de stad en het OCMW het gebruik van de fiets zoveel mogelijk stimuleren. Als grootste werkgever van Brugge en de regio met 4.000 personeelsleden kunnen we niet achterblijven. De fiets draagt bij tot een goede gezondheid en lost mobiliteitsproblemen op.”

Wél parkeerkaart inleveren

Niet in het minst de problemen rond het AZ Sint-Jan zelf. Al een paar jaar is het drummen voor een plaatsje op de parking van het ziekenhuis. Nochtans telt de parking van het AZ op dit moment 1.920 plaatsen en is er nog een bijkomende parkeertoren met 350 plaatsen in de maak. “Er is nog altijd plaats tekort”, stelt algemeen directeur Hans Rigauts vast. “Op dit moment schatten we dat één op de vijf werknemers met de fiets naar het werk komt. We hopen dat op te trekken tot zo'n 30 procent. Om aanspraak te kunnen maken op de fietsvergoeding, moeten onze werknemers wel hun gratis parkeerkaart inleveren. Uiteraard kan iemand met een fietsvergoeding nog altijd met de wagen naar het werk komen, maar dan zal hij of zij moeten betalen om te parkeren.” 

Of de maatregel daarom een succes zal worden, valt nog af te wachten. “Het thema leeft op de werkvloer en we zullen deze stap ook uitvoerig communiceren met de vakbonden en het personeel. Er is al voorzichtig afgetoetst en de eerste reacties zijn goed.”

Het aantal ziekenhuisopnames blijft immers stijgen en dat is ook de verwachting voor de komende jaren. “De grote reden voor de drukte op de parking is dat we als ziekenhuis blijven groeien", zegt Hans Rigauts. “Vooral de kankerbehandelingen, geriatrie en psychiatrie zitten in de lift. We zijn bovendien een referentieziekenhuis wat betreft hematologie, mond- en kaakchirurgie, hartaandoeningen en neonatologie. We voeren meer dan 29.000 operaties per jaar uit.”

Tot slot nog dit: ook in het AZ Serruys in Oostende wordt de fietsvergoeding weer ingevoerd, nadat ze tien jaar geleden bij de fusie met AZ Sint-Jan in Brugge werd afgevoerd.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement