OVERZICHT: Staking vooral voelbaar in de haven

De nationale staking was woensdag vooral voelbaar in de haven van Zeebrugge. Bussen van De Lijn reden er amper in Brugge, maar de treinen waren wel op tijd. Stads- en gemeentediensten bleven open, maar aan bedrijven stonden piketten. Incidenten waren er niet.

De haven van Zeebrugge lag woensdag door de nationale staking volledig plat. Langs de belangrijkste toegangswegen stonden alles samen tien stakingspiketten en ook op de kaaien zelf lag het werk volledig stil. Sinds 6 uur legden 2.100 havenarbeiders het werk neer. De belangrijkste toegangswegen richting Zeebrugse haven werden geblokkeerd door stakers. Boten werden niet behandeld en het werk lag 24 uur volledig plat. Bovenop de 2.100 havenarbeiders hadden ook zo’n 700 logistieke medewerkers het werk neergelegd. De opkomst was dus groot. “We zijn niet akkoord met de loonnormen die worden voorgesteld”, zeggen de vakbonden. “Behalve de loonnormen wordt het voor de havenarbeiders ook steeds moeilijker om verlof te nemen. Er is een aanhoudend aantal van meer dan 1.000 vacatures”, zegt Birger Viktor van het ABVV-BTB.  Het vrachtverkeer mocht 24 uur de stakingspiketten niet passeren. De politie riep iedereen op om de omgeving van Zeebrugge zoveel mogelijk te vermijden en de aanwijzingen van de politiemensen ter plaatse te volgen. Het was ook opletten voor stilstaande vrachtwagens. In de loop van de dag werd de sfeer grimmiger, maar grote incidenten bleven uit. Het havenbestuur sprak na afloop van een economisch verlies van drie miljoen euro. 

Volledig scherm
De hele haven van Zeebrugge ligt plat. 2.100 havenarbeiders zijn niet aan de slag gegaan. © Jelle Houwen

De Lijn

Behalve hinder voor het havengebied ondervond ook het busverkeer rond Brugge problemen. In West-Vlaanderen reed slechts twintig procent van de bussen. In Brugge reden maar 7 van de 75 bussen uit. Aan het station was een stakingspost opgezet, waar chauffeurs hun ongenoegen lieten blijken. Ook op andere plaatsen in de Brugse regio werden stakingspiketten opgezet. Dat was onder andere het geval aan Ten Briele, waar een flyeractie werd gehouden. Ook in onder andere Bombardier, Dana Belgium, Donaldson en Case New Holland werd een piket opgezet.

Volledig scherm
Op een bus was het tevergeefs wachten. © Benny Proot

Vuilnis meestal opgehaald

De Brugse afvalintercommunale IVBO kon de meeste afvalophalingen opvangen. Enkel in Veldegem en Loppem waren er wat problemen. Daar werden mensen gevraagd de vuilniszak weer binnen te halen. In Beernem komen ze donderdag de achtergebleven zakken ophalen.

Volledig scherm
De stakers hielden een wafelenbak aan de Carrefour Scheepsdale. © Benny Proot

Wafelenbak

Dat staken ook best gezellig kan zijn bewezen ze woensdagochtend aan de Carrefour Scheepsdaele in Brugge. Behalve het uitdelen van flyers aan klanten die voor een gesloten deur stonden, hielden ze ook een grote wafelenbak. “We hebben ongeveer 200 wafels voorzien. Iedereen die aanwezig is om ons te steunen krijgt een gratis wafel”, zegt vakbondsafgevaardigde Muriel Vandenberghe. Aan de ingang van de winkel werden de stakers wel geconfronteerd met ontevreden klanten die hoopten hun boodschappen te kunnen doen. “Vandaag staan we buiten paraat, vanaf morgen staan we terug binnen paraat voor onze klanten”, aldus Muriel.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Daarom houdt Brugse politie hart vast voor PSG-fans: van boksbeugels tijdens vrouwenmatch tot dodelijk slachtoffer na onderlinge clash
    PREMIUM

    Daarom houdt Brugse politie hart vast voor PSG-fans: van boksbeu­gels tijdens vrouwen­match tot dodelijk slachtof­fer na onderlinge clash

    De politie van Brugge neemt vandaag heel wat maatregelen voor de komst van de PSG-supporters. Korpschef Dirk Van Nuffel reageerde in deze krant opgelucht op de beslissing van de Raad van State om de opgelegde combiregeling voor het overgrote deel te respecteren. De schrik in Brugge is niet geheel onterecht, zo blijkt ui het recente verleden. Een klein overzichtje van wat ze in Brugge in het slechtste geval kunnen verwachten.