Volledig scherm
Factor Club op het Kraanplein. © Benny Proot

Organisatoren buizen Brugge als feeststad: “Eén klacht volstaat om de boel stil te leggen”

Feestorganisatoren vragen een meer gedurfd feestklimaat in Brugge. Dat blijkt uit onderzoek van Het Entrepot naar de noden en behoeften van Brugse feestvierders en -organisatoren. De organisatoren buizen Brugge zelfs op feestvlak. “Eén klacht bij de politie is al voldoende om een feest stil te leggen", zegt organisator Laurens Fiaert.

De resultaten van de grote feest- en fuifenquête ‘Blauwdruk’ zijn onlangs voorgesteld. “Het stadsbestuur hield altijd rekening met onze Blauwdruk-onderzoeken”, legt Wannes Fremaut van Het Entrepot uit. “Dit is de vierde keer dat we Blauwdruk organiseren. We hopen opnieuw dat we iets in gang kunnen zetten.”

De opvallende conclusie is dat feestorganisatoren Brugge buizen als stad om feesten in te organiseren. Brugge krijgt een 49 op 100. Organisatoren vragen meer begrip en tolerantie van de ordediensten. “Eén klacht is voor de ordediensten voldoende om een feest stil te leggen”, zegt Laurens Fiaert van partyconcepten zoals Weerwerk. “Maar voor organisatoren is dat vaak een dikke streep door de rekening.” Jens Grieten, eigenaar van Kompass Klub in Gent, wijst erop dat gedurfde initiatieven in Brussel en Wallonië net beschermd worden door de politie: “Daar snappen ze dat het nachtleven ook een vorm van ondernemen is en zuurstof in de stad brengt. Meer inkomsten, meer overnachtingen, meer internationale allure.”

“Geen leegstand”

Het nachtleven scoort gelukkig wel goed bij de Brugse jongeren. Slechts 21 procent zoekt het buiten Brugge. “Als je een unieke locatie vindt, kan je echt een uithangbord voor de stad worden en volk van ver buiten Brugge aanspreken”, zegt Fiaert. “De stad moet de meerwaarde daarvan erkennen en die initiatieven steunen.” Volgens schepen van Jeugd Mathijs Goderis (sp.a) kunnen leegstaande panden daarvoor ingeschakeld worden, op voorwaarde dat er zijn. “Brugge is heel populair bij projectontwikkelaars. Leegstand wordt meteen ingepalmd”, zegt hij. 

“Dood aan Bruges-la-Morte”

De Brugse schepen werd van in het begin betrokken bij het onderzoek: “De resultaten zijn belangrijk om van Brugge een levendige stad met een bruisend nachtleven te maken. Samen willen we de dood verklaren aan het Bruges-la-Morte-cliché.”

Opvallend: er wordt benadrukt dat feestorganisatoren belangrijk zijn om de stad leefbaar en aantrekkelijk te maken. Zij zijn niet zomaar ‘jochies die een feestje organiseren’, maar volwaardige ondernemers die hun nek uitsteken en serieus bezig zijn met hun vak. “We moeten ook gedurfde initiatieven van jonge mensen zichtbaarheid in de stad geven”, zegt Goderis. “En jongeren stimuleren om vaker iets te organiseren. Zo kunnen we eindelijk het juk van saaie stad van ons afwerpen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 23 transmigranten per toeval aangetroffen in koelwagen in Zeebrugge: “Moeten er eerst doden vallen voor er iets verandert?”

    23 transmi­gran­ten per toeval aangetrof­fen in koelwagen in Zeebrugge: “Moeten er eerst doden vallen voor er iets verandert?”

    In de haven van Zeebrugge zijn donderdagvoormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Dat bevestigt de federale politie. “Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar”, zegt een woordvoerster. West-Vlaams gouverneur Carl Deacluwé ijvert voor extra maatregelen. “Moeten er eerst doden vallen? We zijn op enkele dagen tijd twee keer door het oog van de naald gekropen. Er moeten veranderingen komen”, zegt Decaluwé.
  2. Brugs dorpsschooltje dringend op zoek naar twee extra leerlingen, ondanks hulp van Gert en James: “Willen verplichte sluiting absoluut vermijden”

    Brugs dorps­school­tje dringend op zoek naar twee extra leerlingen, ondanks hulp van Gert en James: “Willen verplichte sluiting absoluut vermijden”

    “Dit is zo’n goed en familiaal schooltje. Het zou enorm jammer zijn als het zou verdwijnen. Geloof ons: je kind is hier in fantastische handen.” De ouders van de kleuters van de Lisblomme in Zwankendamme hopen op een klein mirakel. Uiterlijk tegen 1 februari moet de directie voor volgend schooljaar twee extra kleuters vinden. Gebeurt dat niet, verdwijnt het dorpsschooltje onherroepelijk.