Volledig scherm
In februari 2018 kwam het Brugse stadsbestuur met een actieplan tegen eenzaamheid. Er werden onder meer magneten verdeeld onder de bevolking om symptomen van eenzaamheid te melden op een centraal nummer. © Benny Proot

Opnieuw twee mensen eenzaam gestorven in Brugge en pas weken later gevonden: “Geen beweging bij de buren? Verwittig de politie”

In een maand tijd zijn in Brugge twee personen levenloos teruggevonden in hun woning. In beide gevallen waren de slachtoffers al enkele weken overleden en wijst alles op een natuurlijke, eenzame dood. Dat bevestigt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Het is bijzonder triest dat we dit opnieuw moeten meemaken, ondanks ons actieplan tegen eenzaamheid. Ik roep burgers nogmaals op om waakzaam te zijn. Als er al een tijdje geen beweging is bij de buren en dat abnormaal lijkt, bel dan de politie.”

Woensdag sloeg een huisbaas van een huis in de Grauwwerkersstraat in Brugge alarm. Hij had al weken niet van zijn huurder gehoord en niemand opende de deur. De huurder van het appartement was een veertiger die uit Estland afkomstig is, maar al jaren in Brugge woont. Het lichaam was in verre staat van ontbinding. 

“Bijzonder triest en jammerlijk het tweede geval in korte tijd. Een maand geleden is een woning in De Blauwe Poort ook het lichaam van een man, die al weken overleden was, gevonden. Het ging om een Senegalees die eerst in Nederland verbleef, maar zijn intrek had genomen in De Blauwe Poort. Beiden zijn een natuurlijke dood gestorven”, aldus De fauw. In het geval van de Senegalese man belde de buurman de politie, omdat er weken geen beweging meer te zien was in het huis.

Actieplan na drie eenzame overlijdens in 2017

Beide eenzame overlijdens doen sterk terugdenken aan de zomer van 2017. In enkele dagen tijd werden toen drie mensen van tussen de 41 en 80 jaar levenloos teruggevonden in hun woning. Op het moment dat ze werden aangetroffen, waren ze tussen de tien en dertig dagen overleden. Toenmalig burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) kwam in het voorjaar van 2018 met een actieplan tegen eenzaamheid, samen met huidig burgemeester De fauw die toen nog OCMW-voorzitter was. 

Volledig scherm
De woning in de Grauwwerkersstraat in Brugge, rechts van het grijs voertuig, waar de overleden bewoner woensdag werd aangetroffen. © Google Street View

“Er is toen lang vergaderd met hulpverleners en vrijwilligers van onder meer het OCMW, CAW, de gemeenschapswachten en tal van andere organisaties. De opzet was om symptomen van eenzaamheid snel op te pikken en door te geven, om nieuwe gevallen te vermijden. Er ook een centraal telefoonnummer opgericht (050/44.80.00) waarop burgers tekenen van eenzaamheid kunnen signaleren. In drie stadsdelen zijn buurtzorgnetwerken opgericht. Maar hoe graag we het probleem van eenzaamheid willen aanpakken, er glippen altijd gevallen door de mazen van het net”, gaat De fauw verder.

Oproep aan burgers

“De twee recent overleden personen waren niet gekend bij hulpverleners en de organisaties. Daarom doe ik nogmaals een warme oproep aan de burgers, want die zijn belangrijk in deze problematiek. Als er plots geen beweging is bij de buren en dat lijkt abnormaal, bel dan de politie of verwittig de wijkagent. Indien het vals alarm blijkt, zal de politie dat niet erg vinden. Beter te veel bellen dan te weinig”, aldus de burgemeester. “Als stadsbestuur willen we inzetten op warme buurten en erop toezien dat buren elkaar beter leren kennen”, besluit De fauw.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Johan (71) wanhopig op zoek naar werkbank van grootvader: “Emotioneel van heel grote waarde”

  Johan (71) wanhopig op zoek naar werkbank van grootvader: “Emotioneel van heel grote waarde”

  Bruggeling Johan Mortier (71) zit in zak en as nadat zijn vrienden van de toneelvereniging per abuis de werkbank van zijn grootvader naar het containerpark brachten. De zeventiger trok persoonlijk naar het recyclagepark, werd doorgestuurd naar het afvalverwekingsbedrijf in Eeklo ... en stelde vast dat zijn werkbank wellicht nog niet is verloren. “De meest logische verklaring is dat voorbijgangers de werkbank hebben meegenomen van het containerpark. Ik zou die enorm graag terughebben. Emotioneel is het van heel grote waarde voor mij”, zegt Johan.
 1. 23 transmigranten per toeval aangetroffen in koelwagen in Zeebrugge: “Moeten er eerst doden vallen voor er iets verandert?”

  23 transmi­gran­ten per toeval aangetrof­fen in koelwagen in Zeebrugge: “Moeten er eerst doden vallen voor er iets verandert?”

  Net buiten de haven van Zeebrugge zijn donderdagvoormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Dat bevestigt de federale politie. “Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar”, zegt een woordvoerster. West-Vlaams gouverneur Carl Deacluwé ijvert voor extra maatregelen. “Moeten er eerst doden vallen? We zijn in enkele dagen tijd twee keer door het oog van de naald gekropen. Er moeten veranderingen komen”, zegt Decaluwé.
 2. Brugs dorpsschooltje dringend op zoek naar twee extra leerlingen, ondanks hulp van Gert en James: “Willen verplichte sluiting absoluut vermijden”

  Brugs dorps­school­tje dringend op zoek naar twee extra leerlingen, ondanks hulp van Gert en James: “Willen verplichte sluiting absoluut vermijden”

  “Dit is zo’n goed en familiaal schooltje. Het zou enorm jammer zijn als het zou verdwijnen. Geloof ons: je kind is hier in fantastische handen.” De ouders van de kleuters van de Lisblomme in Zwankendamme hopen op een klein mirakel. Uiterlijk tegen 1 februari moet de directie voor volgend schooljaar twee extra kleuters vinden. Gebeurt dat niet, verdwijnt het dorpsschooltje onherroepelijk.