Gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Dirk De fauw kibbelen al twee dagen. De inzet: het al dan niet doorgaan van Wintergloed met of zonder CST. Nu lijkt er alsnog een oplossing in de maak
Volledig scherm
Gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Dirk De fauw kibbelen al twee dagen. De inzet: het al dan niet doorgaan van Wintergloed met of zonder CST. Nu lijkt er alsnog een oplossing in de maak © Belga/Proot

Oplossing in de maak voor heisa rond Wintergloed in Brugge: “Of ik na het dreigement nog door één deur kan met de gouverneur? Natuurlijk ..."

BruggeEr lijkt een oplossing in de maak voor Wintergloed in Brugge. Burgemeester Dirk De fauw (CD&) is bereid om op verschillende locaties langs het parcours controles uit te voeren op het Covid Safe Ticket. Daarmee komt hij (deels) tegemoet aan de eis van gouverneur Carl Decaluwé. “Al blijft het moeilijk om te controleren of iemand al dan niet voor de lichtwandeling komt”, beseft De fauw, die meteen een duidelijke oproep heeft. “Kom alstublieft niet allemaal het eerste weekend. Mensen hebben tot 9 januari de kans om de wandeling te doen." 

 1. ‘Schrik van de kusthoreca’ zit niet langer in gevangenis, maar wel in psychiatrie. Of hoe het gerecht vrijlating van tafelschuimster kon voorkomen
  PREMIUM
  Brugge/Oostende/Gent

  ‘Schrik van de kusthoreca’ zit niet langer in gevangenis, maar wel in psychia­trie. Of hoe het gerecht vrijlating van tafel­schuim­ster kon voorkomen

  De straf van tafelschuimster Nadine W. (50) zit erop. De vrouw, die bekend werd als ‘schrik van de kusthoreca’, zat de voorbije 2,5 jaar achter slot en grendel nadat ze bijna 120 keer op restaurant ging zonder te betalen. Op vrije voeten komt W. (voorlopig) niet. Door een slimme zet van het gerecht werd ze maandagavond nog opgenomen in de psychiatrie.
 1. Geen oudejaarsfeest op ‘t Zand als huidige coronaregels aanblijven: “We moeten nú duidelijkheid hebben, en die is er niet”
  PREMIUM
  Brugge

  Geen oudejaars­feest op ‘t Zand als huidige coronare­gels aanblijven: “We moeten nú duidelijk­heid hebben, en die is er niet”

  De definitieve beslissing moet nog vallen, maar het ziet ernaar uit dat er géén Brugge Feest komt van oud naar nieuw. “Onder de huidige coronamaatregelen valt zo'n feest niet te organiseren", zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw. Bij het organiserende Comité voor Initiatief zien ze het met lede ogen aan. “Ook onze Sterrenstoeten van volgende week kunnen we al niet laten doorgaan", klinkt het daar. Voor het oudejaarsfeest is er wel één lichtpuntje.
 2. Brugge keert zich tegen gouverneur na dreigement om Wintergloed te annuleren: “Komende maanden zijn onze laatste kans om te overleven. De reserves zijn óp”
  PREMIUM
  Brugge

  Brugge keert zich tegen gouverneur na dreigement om Winter­gloed te annuleren: “Komende maanden zijn onze laatste kans om te overleven. De reserves zijn óp”

  “Wintergloed? Dat is absoluut géén evenement", zegt Dirk De fauw. Gouverneur Carl Decaluwé hield dinsdag evenwel voet bij stuk. “Het is wél een evenement. En zonder coronapas laat ik het niet doorgaan.” De discussie over het lichtspektakel in Brugge blijft dus duren. Een beslissing over de ‘creatieve’ oplossing viel er nog niet, maar bij Horeca Brugge zijn ze alvast duidelijk. “Als Wintergloed niet doorgaat, is dat een grote ramp.” En ze zijn niet alleen. Zes Brugse koepelorganisaties van ondernemers bundelen hun krachten tegen het dreigement van de gouverneur. Een blik op de verhitte discussie.