Volledig scherm
Evelien, Peter Hast en zijn zoon Timon bij de collectie in Raversyde. © Benny Proot

Nu te zien in Oostende: gigantische collectie oorlogsmemorabilia van wijlen André Hast. “Papa zou fier geweest zijn”

In het hoofdgebouw van Raversyde Atlantikwall in Oostende en in het bijhorende Natuurpark kan je vanaf zondag de tijdelijke expo ‘44-’19 - Bevrijding tot verzameling’ bezoeken. Je ziet er maar liefst 3.000 voorwerpen die de inmiddels overleden Bruggeling André Hast van kleins af aan verzamelde. “Papa zou fier geweest zijn”, vertelt zoon Peter.

Volledig scherm
De collectie van André Hast bestaat uit ruim 3.000 stukken. © Benny Proot

In september is het 75 jaar geleden dat België bevrijd werd van de Duitse bezetter. Maar wat gebeurde er met de vele objecten die de legers, soldaten en burgers hier achterlieten tijdens en vlak na WOII? Daar wil deze expo een antwoord op bieden. 

De collectie van Bruggeling André Hast, die in 2009 overleed op 72-jarige leeftijd, vult het antwoord al voor een groot deel in. De nabestaanden van André schonken meer dan 3.000 objecten aan Raversyde. “Papa begon al aan zijn collectie toen hij nog kind was. Hij had zelf de oorlog nog meegemaakt, hé. Hij speurde naar achtergelaten objecten op rommelmarkten en beurzen, maar ruilde ook stukken. De hele zolder stond vól met oorlogsmemorabilia en was eigenlijk veel te klein. Je kon er met moeite passeren. Over elk object had hij wel het verhaal kunnen achterhalen”, vertelt Peter Hast, zoon van André.

Volledig scherm
André Hast spendeerde zijn leven aan de collectie. © Benny Proot
Quote

Papa speurde naar achtergela­ten objecten op rommelmark­ten en beurzen, maar ruilde ook stukken. De hele zolder stond vól met oorlogsme­mo­ra­bi­lia en was eigenlijk veel te klein

Peter Hast, Zoon van André Hast

“In samenspraak met de familie besloten we de hele collectie weg te schenken als een geheel. Zo zou hij het ook gewild hebben. We kwamen in contact met provinciedomein Raversyde, die de collectie hier een plek kon geven. De eigenlijke verhuizing van alle stukken duurde maar liefst drie weken. Alles werd van de zolder naar tenten in de tuin gebracht en van daaruit verder vervoerd. Dat was de meest veilige manier om geen objecten te beschadigen.” 

Gasmasker voor een kind

Ook voor kleinkinderen Evelien en Timon is de expo speciaal. “Opa had ook enkele video’s gemaakt voor zijn persoonlijk archief. Die kan je in Raversyde bekijken. Het doet wel iets om vandaag zijn stem opnieuw te horen. Het is mooi dat de volgende generaties dankzij opa iets kunnen opsteken over de Tweede Wereldoorlog. Dit is dan ook een knap eerbetoon.” Enkele opvallende stukken zijn het gasmasker voor een kind - dat ook wordt gebruikt voor het campagnebeeld van de expo, een plunje van een gevangene in een concentratiekamp en een pijp van de gefusilleerde Brugse verzetsstrijder Albert Serreyn. 

Volledig scherm
Uniformen van de nazi's. © Benny Proot

In het Natuurpark ontdek je tegelijk de persoon achter andere verzamelaars. Je vindt er fotoportretten van WO II-verzamelaars, genomen door fotografe Yel Ratajczak. Een brede waaier aan persoonlijkheden, met de meest diverse verzamelingen. Verder ontdek je er historische foto’s van objecten die, vervreemd van hun oorspronkelijke functie, achtergelaten werden tijdens en na het krijgsgewoel. Het lot van deze voorwerpen is onzeker. Kwamen ze terecht in een verzameling of in een museum? Liggen ze ergens op een zolder of zijn ze verloren gegaan? “Dankzij verzamelaars worden deze objecten en de persoonlijke verhalen gered”, vult Mathieu De Meyer van Raversyde aan. “Ze helpen de geschiedenis te bewaren voor de toekomstige generaties.”

De tentoonstelling loopt tot en met 11 november. Tijdens vakanties, weekends en feestdagen kan je er terecht tussen 10.30 en 18 uur en op weekdagen tot 17 uur.

Volledig scherm
Het gasmasker voor een kind. © Benny Proot
Volledig scherm
Een plunje van een gevangene in een concentratiekamp. © Benny Proot
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Een 44-jarige man uit Roemenië riskeert vier jaar cel in de Brugse strafrechtbank omdat hij in amper drie maanden tijd liefst 21 senioren oplichtte met de zogenaamde wisseltruc. 17 keer lukte dat ook effectief, bij de overige keren bleef het bij een poging. I.G. sloeg meermaals toe in Brugge, Knokke, Roeselare, Ieper, Veurne, Lokeren en Antwerpen. “De man gebruikte telkens dezelfde list”, sprak de procureur. “Hij koos slachtoffers uit langs straat die meestal al een zekere leeftijd hadden bereikt. Hij sprak hen aan en hield hen een stuk van 2 euro voor. Dan vroeg hij die te wisselen. Als de slachtoffers hun portefeuille bovenhaalden graaide hij er geld uit en verdween. De man sloeg toe tussen 22 oktober 2018 en 22 januari 2019, tot hij in Brugge opgepakt werd. Het bleek dat hij speciaal het vliegtuig had genomen naar België om hier toe te slaan. Internationaal is hij immers al gekend. Zwitserland zoekt hem waar hij al 4 maal veroordeeld werd, en I.G. kreeg ook al straffen in Oostenrijk en Duitsland. Het is een internationale professionele dief.” Zijn advocaat heeft het niet zo begrepen. “Zijn strafblad telt in het buitenland en heeft hier geen waarde voor zijn straf hier, want hier is zijn strafblad blanco. En vier jaar cel is wel heel veel”, sprak hij. Vijf senioren stelden zich burgerlijke partij en eisten tussen de 50 en 550 euro terug. Vonnis op 17 juli.