De haven in Zeebrugge.
Volledig scherm
De haven in Zeebrugge. © BELGA

Nieuwe trend in de maak? Transmigranten zien Ierland als tussenstop om in Canada te geraken

Transmigranten die opgepakt worden in de haven van Zeebrugge geven de laatste tijd meer en meer aan dat ze niet meer in het Verenigd Koninkrijk willen geraken. Ierland is daarentegen hun nieuwe bestemming, als tussenstop om uiteindelijk in Canada te bereiken.

Zeggen dat het een nieuwe trend is, is voorlopig nog voorbarig. Maar woensdagmorgen verschenen alvast twee havenindringers voor de rechter die beiden verklaarden dat ze niet in het Verenigd Koninkrijk wilden geraken. Tot vandaag was dat steeds dé droombestemming van alle transmigranten. In de haven van Zeebrugge proberen zij zich te verschuilen op vrachtwagens om zo ongemerkt het Kanaal over te komen. Het havengebied is wel degelijk nog steeds een aantrekkingspool voor transmigranten, alleen lijkt de bestemming van sommigen nu te veranderen. 

Twee Algerijnen werden op 8 januari samen opgepakt in de haven en riskeren daarvoor 6 maanden cel. Ze verklaarden beiden Ierland te hebben willen bereiken. De ene om er asiel aan te vragen, de andere als tussenstop om uiteindelijk naar Canada te reizen. “Mijn moeder heeft keelkanker en ik wil haar geld opsturen”, vertelde de man. “In Canada is er veel werk.” Het parket bevestigt dat ze de laatste tijd al enkele keren dossiers voor ogen kregen van transmigranten met gelijkaardige reisplannen. De rechter doet op 26 februari uitspraak in de zaak. Die dag kennen ook een Marokkaan en andere Algerijn hun straf voor het binnendringen van de haven. Zij werden op 13 januari opgepakt in Zeebrugge. Het parket vorderde effectieve celstraffen van 6 maanden.