Volledig scherm
De Canadezen hebben Brugge bevrijd. © rv

Nieuw beeldmateriaal ontdekt over de bevrijding van Brugge

Er is nieuw beeldmateriaal opgedoken van de bevrijding van Brugge in september 1944. Het is Bruggeling Freddy Smolders die de foto’s ontdekte.

Smolders, die werkzaam is in het Stadsarchief, deed de opmerkelijke vondst. In een map over de viering van de Canadese Nationale Feestdag op woensdag 30 juni en donderdag 1 juli 1976 in Brugge, vond hij foto’s terug van de bevrijding in september 1944. Het zijn prachtige beelden van het Royal 22ste Regiment van het Canadese leger. “Deze vondst bewijst nogmaals de grote rijkdom van de archiefbestanden in ons Stadsarchief”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Na 75 jaar kan het grote publiek kennis maken met prachtige nieuwe beelden over de bevrijding van onze stad, een mooi stukje Brugse geschiedenis.” 

Door de grote publieke belangstelling duurt de tentoonstelling over de bevrijding van Brugge door de Canadezen in 1944 nog twee weken langer. Je kan de nieuwe beelden nog tot 2 december bewonderen in het stadhuis en het Stadsarchief. Brugge werd op 12 september 1944 door Canadese troepen bevrijd. Dankzij het optreden van generaal Henry Foster gebeurde dat zonder bloedvergieten. De tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen in het Stadshuis en Stadsarchief. De toegang is gratis.

Volledig scherm
Bevrijding van Brugge. © rv
Volledig scherm
Bevrijding van Brugge © rv
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Opnieuw twee mensen eenzaam gestorven in Brugge en pas weken later gevonden: “Geen beweging bij de buren? Verwittig de politie”

    Opnieuw twee mensen eenzaam gestorven in Brugge en pas weken later gevonden: “Geen beweging bij de buren? Verwittig de politie”

    In een maand tijd zijn in Brugge twee personen levenloos teruggevonden in hun woning. In beide gevallen waren de slachtoffers al enkele weken overleden en wijst alles op een natuurlijke, eenzame dood. Dat bevestigt burgemeester Dirk De Fauw (CD&V). “Het is bijzonder triest dat we dit opnieuw moeten meemaken, ondanks ons actieplan tegen eenzaamheid. Ik roep burgers nogmaals op om waakzaam te zijn. Als er al een tijdje geen beweging is bij de buren en dat lijkt abnormaal, bel dan de politie.”