Volledig scherm
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem en gouverneur Carl Decaluwé spraken af bij de Scheepvaartpolitie. © BELGA

Minister De Crem belooft meer steun in strijd tegen transmigranten

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) belooft meer steun in de strijd tegen transmigranten en mensensmokkelaars. Dat heeft hij gezegd tijdens een werkbezoek met West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé in Zeebrugge.

Onlangs raakte bekend dat 7.020 transmigranten werden aangetroffen in 2018, de meesten daarvan in Zeebrugge. Bij een harde brexit dreigen vrachtwagenchauffeurs lang te moet wachten aan de haven, wat mensensmokkelaars in de kaart speelt. Transmigranten kunnen profiteren om in vrachtwagens te klimmen in de hoop om zo in Groot-Brittannië te geraken. Minister De Crem beloofde dat er op korte termijn meer steun komt. “Er is op de ministerraad beslist om veertig extra mensen naar hier te sturen, zowel in het geval van een harde of zachte brexit en zowel voor douane als bij de politiediensten. Ook aspiranten van de politieschool zullen exclusief toebedeeld worden aan West-Vlaanderen”, zegt hij.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee gedetineerden veroordeeld wegens drugs in Brugse gevangenis

    Twee gedetineer­den veroor­deeld wegens drugs in Brugse gevangenis

    Een 36-jarige man uit Middelkerke kreeg 6 maanden cel en 800 euro boete wegens bezit van cannabis in de Brugse gevangenis. Op zijn proces had R.K. zijn medegevangene N.Z. uit de wind gezet maar de rechter vond redens om aan te nemen dat ook die schuldig was en gaf ook hem dezelfde straf. Het was een cipier die gezien had dat beide mannen aan de celdeur ‘iets’ uitwisselden, waarna een celcontrole volgde en de drugs gevonden werden. R.K. beweerde dat de drugs afkomstig waren van N.Z., die alles ontkende. Die laatste zei dan weer dat de uitwisseling geen cannabis maar wat tabak betrof, die hij kreeg van R.K. Omdat er duidelijk leugens in het spel waren, besloot de strafrechter hen te confronteren. Waarbij R.K. plots een bocht maakte. “Ik zal de waarheid vertellen want N.Z. heeft mij inderdaad geen cannabis gegeven. Die was van mezelf. Ik was kwaad op hem door iets eerder in de gevangenis en ben al eens aangevallen ook. Ik ben mijn leven nu aan het beteren en wil oprecht zijn. Het is wel zo dat ik tabak gekregen heb van N.Z. en niet gegeven heb.” Dat leverde hem toch de toorn van de rechter op. R.K. werd enkele jaren geleden al eens veroordeeld tot twee jaar cel wegens een gewapende overval in Sun Parks. “Jij de waarheid spreken? Dat moet ik nog eens zien”, sprak de rechter. “Je hebt het ganse dossier gelogen en alles op de spits gedreven.”