Volledig scherm
De man werd gestraft in de rechtbank van Brugge. © JHM

Milde straf voor cannabisverslaafde met gans wapenarsenaal in huis

Een 50-jarige Bruggeling heeft in de Brugse rechtbank 6 maanden cel met uitstel gekregen voor het bezit van cannabis en verboden wapenbezit. K.H. had nochtans een opmerkelijke uitleg klaar voor de vuurwapens die bij hem thuis lagen. “Ik las op internet dat er oorlog zou uitbreken”, stak hij de draak met de politie.

Het onderzoek naar K.H. (50) en zijn vriendin K.D. (36) ging al in oktober 2014 van start. De Brugse politie had info gekregen dat de man met de hulp van een Nederlandse organisatie cannabis invoerde. Het gerecht luisterde zijn telefoonverkeer af en zette ook verschillende observaties op. Pas op 13 oktober 2017 werd een huiszoeking uitgevoerd. “Binnen hing een doordringende geur van marihuana, maar konden we maar 11 gram cannabis aantreffen”, sprak de procureur in de Brugse rechtbank. Veel indrukwekkender was het wapenarsenaal dat de speurders in het huis ontdekten. “Drie vuurwapens zaten in een rugzakje naast z’n bed. Op de schouw en in een kast lag munitie en ook in de bekleding van het achterportier van z’n wagen zat een pistool verstopt.” 

Het gerecht kon nooit aantonen dat het koppel drugs verkocht. De man kreeg 2 jaar geleden al eens 2 jaar cel voor het dealen van cannabis en kreeg daar donderdagmorgen nog eens 6 maanden met uitstel boven op. Nochtans had hij voor de wapens in z’n huis een opvallend uitleg klaar. “Ik las op internet dat binnen enkele dagen oorlog zou uitbreken”, verklaarde K.D. bij z’n arrestatie. Zijn vriendin werd voor drugsbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden met uitstel. Het koppel kreeg elk ook een geldboete van 8.000 euro, waarvan 800 effectief.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Een 44-jarige man uit Roemenië riskeert vier jaar cel in de Brugse strafrechtbank omdat hij in amper drie maanden tijd liefst 21 senioren oplichtte met de zogenaamde wisseltruc. 17 keer lukte dat ook effectief, bij de overige keren bleef het bij een poging. I.G. sloeg meermaals toe in Brugge, Knokke, Roeselare, Ieper, Veurne, Lokeren en Antwerpen. “De man gebruikte telkens dezelfde list”, sprak de procureur. “Hij koos slachtoffers uit langs straat die meestal al een zekere leeftijd hadden bereikt. Hij sprak hen aan en hield hen een stuk van 2 euro voor. Dan vroeg hij die te wisselen. Als de slachtoffers hun portefeuille bovenhaalden graaide hij er geld uit en verdween. De man sloeg toe tussen 22 oktober 2018 en 22 januari 2019, tot hij in Brugge opgepakt werd. Het bleek dat hij speciaal het vliegtuig had genomen naar België om hier toe te slaan. Internationaal is hij immers al gekend. Zwitserland zoekt hem waar hij al 4 maal veroordeeld werd, en I.G. kreeg ook al straffen in Oostenrijk en Duitsland. Het is een internationale professionele dief.” Zijn advocaat heeft het niet zo begrepen. “Zijn strafblad telt in het buitenland en heeft hier geen waarde voor zijn straf hier, want hier is zijn strafblad blanco. En vier jaar cel is wel heel veel”, sprak hij. Vijf senioren stelden zich burgerlijke partij en eisten tussen de 50 en 550 euro terug. Vonnis op 17 juli.