Volledig scherm
Brugge overdekte markt in de voormalige Sint Franciscus Van Assisië kerk © Benny Proot

Lokaalmarkt neemt intrek in Sint-Franciscus van Assisiëkerk: “Zolang de kerk leegstaat, zijn we welkom”

In de leegstaande Sint-Franciscus van Assisiëkerk in Sint-Kruis Brugge is vrijdag de Lokaalmarkt voor het eerst geopend. De wekelijkse boerenmarkt met bar en kinderatelier moest weg uit Sint-Andries en vond een ander tijdelijk onderkomen.

Op Lokaalmarkt Brugge bieden boeren en producenten uit de streek elke vrijdag tussen 15 en 19 uur een breed aanbod verse voedingsproducten aan. Naast vlees, brood of groenten vind je er ook zuivel en fruit. Wekelijks wordt het vaste aanbod aangevuld met lokale producenten die ambachtelijk werken. Volgens marktverantwoordelijke Cibe Vandewalle is kwaliteit de grootste troef van Lokaalmarkt. “Groenten in de supermarkt zijn minstens een paar dagen oud: die bij ons zijn hoogstens de dag ervoor geoogst en zitten nog vol vitamines. Ons vlees komt van dieren die goed zijn verzorgd en een mooi leven hebben geleid. Ons brood bevat geen meelverbeteraars en verteert makkelijker.” 

Het concept opende op 29 november 2018 de deuren in het voormalige provinciehuis in Sint-Andries. Omdat het gebouw een nieuwe bestemming kreeg, moest Lokaalmarkt op zoek naar een nieuwe locatie. Die vond het in de Sint Franciscus van Assisiëkerk in Sint-Kruis. “De stad stimuleert het gebruik van leegstaande panden om ze te verweven met hedendaagse initiatieven, zoals Lokaalmarkt”, zegt schepen van Financiën Mercedes Van Volcem (Open Vld). “De combinatie van authentieke omgeving met ambachtelijke producten zal voor een unieke winkelervaring zorgen. En zo wordt het gebouw gedurende de bouwaanvraag optimaal benut.”

Behalve in Brugge is er ook een Lokaalmarkt in Deerlijk, Heule, Roeselare en Gent. Meer info op www.lokaalmarkt.be. 

Volledig scherm
Brugge overdekte markt in de voormalige Sint Franciscus Van Assisië kerk © Benny Proot
Volledig scherm
Brugge overdekte markt in de voormalige Sint Franciscus Van Assisië kerk © Benny Proot
Volledig scherm
Brugge overdekte markt in de voormalige Sint Franciscus Van Assisië kerk: het kruis mag dan weggehaald zijn, het is nog steeds zichtbaar © Benny Proot
Volledig scherm
Brugge overdekte markt in de voormalige Sint Franciscus Van Assisië kerk © Benny Proot
Volledig scherm
Brugge overdekte markt in de voormalige Sint Franciscus Van Assisië kerk: Mercedes Van Volcem en Sjarel Buysschaert © Benny Proot
Volledig scherm
Brugge overdekte markt in de voormalige Sint Franciscus Van Assisië kerk © Benny Proot
 1. Manchester-fans in Brugse binnenstad, dat is bier, bier en nog eens bier

  Manchester-fans in Brugse binnenstad, dat is bier, bier en nog eens bier

  Honderden supporters van Manchester United hebben donderdagmiddag de Brugse binnenstad ingepalmd. Vooral op de Eiermarkt troepten de fans al uren voor de aftrap samen. Daarbij vloeide het bier rijkelijk. Voor de cafébazen viel het wel te betreuren dat de meesten hun eigen blikken bier meebrachten. Opvallend: de geplande optocht ging uiteindelijk niet door. “De slechte weersomstandigheden hebben die plannen letterlijk in het water gegooid. De meesten wilden met een bus of taxi richting stadion”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter.
 2. Dries (35) en Charlotte (33) uit Dudzele strijden voor winst in nieuw VTM-programma: “We zijn niet bang van een avontuur”

  Dries (35) en Charlotte (33) uit Dudzele strijden voor winst in nieuw VTM-programma: “We zijn niet bang van een avontuur”

  In 2008 viel Vlaanderen massaal voor ‘Mijn Restaurant’. Zes jaar later was er ‘Mijn Pop-uprestaurant!’. En vanaf 3 maart pakt VTM elke dinsdag en donderdag om 20.35 uur uit met een nieuwe culinaire wedstrijd: ‘Mijn Keuken Mijn Restaurant’. Eén van de tien deelnemende duo’s komt uit Dudzele. Dries Devrome en Charlotte Verheecke zien het zitten: “We verzorgen onze gasten in de bed&breakfast ook graag”, zegt Charlotte.
 3. Brugse Ariana (25) slachtoffer van zinloos geweld aan Eiermarkt: “Plots liep er bloed over mijn wang”

  Brugse Ariana (25) slachtof­fer van zinloos geweld aan Eiermarkt: “Plots liep er bloed over mijn wang”

  Een 25-jarige moeder is op de Eiermarkt in Brugge slachtoffer geworden van zinloos geweld. Ariana Socola, een Brugse met Ecuadoriaanse roots, was in de Starz Club aan het dansen met een vriendin toen een jonge kerel die vriendin plots uitdagend aankeek. “Toen ik buiten een sigaretje ging roken, kwam hij me achterna, vroeg hij waarom ik stond te lachen en kreeg ik een vuistslag”, vertelt het meisje.