Volledig scherm
Brugge deelnemers kookeet © Benny Proot

Laatste KooKeet in succesvolle formule: “Stoppen op een hoogtepunt”

Nog één keer vindt het gastronomische evenement KooKeet eind september in de beproefde formule plaats onder de balkonrotonde. De tiende editie in 2020 vindt op ‘t Zand plaats en zal er anders uitzien. “Op vraag van de chefs, want KooKeet vraagt een enorme inspanning”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Maar de naam blijft behouden.”

Eerst het goede nieuws: de negende editie van KooKeet vindt plaats op zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 september van 11 tot 21 uur. Dat gebeurt voor het laatst onder de balkonrotonde achter het station van Brugge. Vorig jaar kwamen zo’n 100.000 mensen proeven. Het gastronomisch evenement is zonder meer een van de belangrijkste voor Brugge. Op de drukste dag is er zelfs meer volk dan tijdens de populaire Heilig Bloedprocessie. 

Gastchef dit jaar is Jannis Brevet van het driesterrenrestaurant Inter Scaldes in het Nederlandse Kruiningen. Brevet is één van de beste chefs van Nederland en volgt als gastchef onder meer Piet Huysentruyt, Peter Goossens en Roger Van Damme op. “Ik kende KooKeet van naam, maar ik ben er nooit eerder geweest”, zegt hij. “Ik heb meteen ‘ja’ gezegd, omdat ik het toch een hele eer vind om drie dagen het beste van mezelf te mogen geven. Het vergt een inspanning, maar dat heb ik er met plezier voor over. Ik kies voor een gerecht met invloed van de Zeeuwse wateren.”

Twee nieuwkomers ook bij de 31 Brugse topchefs die eind september het beste van zichzelf geven: Goesepitte 43 en Franco Belge. “Een hele eer”, vindt Jan Supply van Goesepitte 43. “Mijn restaurant is pas anderhalf jaar geopend. KooKeet is een visitekaartje, het is als Brugse chef toch mooi dat je daar je gerechten kan presenteren.” Aan de formule wordt niet gesleuteld. Nog niet, want vanaf volgend jaar zal KooKeet er helemaal anders uitzien.

“Het is een noodzaak”, schetst burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “We waren negen jaar geleden een trendsetter. Veel andere steden hebben ons concept gekopieerd. We moeten erover waken dat er geen sleet komt op deze formule en dus durven vernieuwen.” Die vrees is er ook bij de chefs, die vorig jaar al een beetje klaagden over een mindere opkomst. “De chefs moeten heel veel energie steken in de voorbereiding en tijdens het evenement", weet De fauw. “Daarom ook zitten we in samenspraak met hen samen om met iets nieuws te beginnen op 't Zand. Je moet durven stoppen op een hoogtepunt.”

Alleen de naam zal niet gewijzigd worden. “KooKeet is ver over de stadsgrenzen bekend. Daar zullen we niet aan raken.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement