Volledig scherm
Brugge voorstelling kookeet © Benny Proot

Laatste Kookeet in huidige vorm, regen dreigt spelbreker te worden: “Hopen dat het droog blijft”

In Brugge maken 32 topchefs zich klaar voor KooKeet, het gastronomisch festival van komend weekend op het Stationsplein. Het is de negende en meteen laatste editie in de huidige vorm. De opbouw is volop bezig. “We moeten durven vernieuwen”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V), die belooft dat het in 2020 nog beter wordt. De slechte weersvoorspelling voor komend weekend kunnen mogelijk wel roet in het eten gooien. 

Thomas Puype en Dries Cracco van restaurant Franco Belge en Jan Supply van Goesepitte43 zijn terecht fier. Zij zijn vanaf zaterdag de nieuwkomers op KooKeet 2019. Met de Nederlandse sterrenchef Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes is er ook opnieuw een gastchef. “Dit is een heel mooi evenement. Ik heb niet getwijfeld om deel te nemen”, zegt Brevet. “Het is een eer om in een rijtje met Peter Goossens, Jeroen Meus en Piet Huysentruyt te komen.”

KooKeet staat al negen jaar garant voor topgastronomie op een beperkte oppervlakte. Dit keer zijn er negen Michelinsterren te bewonderen op het evenement aan het Brugse Stationsplein. Vorig jaar waren er net geen 100.000 bezoekers. “We zijn ooit gestart op de Markt met 50.000 mensen", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Dat was toen eigenlijk al onverhoopt. Het is alleen maar beter geworden, later op ‘t Zand en op het Stationsplein. Bruggelingen, bezoekers en toeristen hebben sinds 2015 op het Stationsplein 435.000 gerechten verorberd en 230 vaten Brugse Zot uitgedronken.”

Volledig scherm
Kookeet lokte vorig jaar net geen 100.000 bezoekers © Benny Proot

Idee Dominique Persoone

De succesformule was destijds een idee van chefs Geert Van Hecke, Patrick Devos, Filip Claeys en Dominique Persoone. Het werd bijna meteen gekopieerd in andere steden, waar de culinaire festivals sindsdien ook vele bezoekers charmeren. Maar er komt een beetje sleet op de formule, klinkt het. Het zijn vooral de chefs die het bij de volgende editie graag anders aanpakken. KooKeet vergt immers veel voorbereiding, tussen de drukke ‘services’ door. En ook het engagement tijdens de driedaagse zelf valt niet te onderschatten. “Over de editie 2020 kunnen we nog niet veel verklappen”, zegt De fauw. “Maar de naam willen we wel behouden. KooKeet is een sterk merk. Maar aan de formule sleutelen we wel. We moeten durven vernieuwen, maar ik geloof dat het volgend jaar nog beter wordt.”

Vorig jaar kwam de déclic er: toen was er iets minder volk dan de jaren voordien, mogelijk door de drukke evenementenkalender van de Bruggelingen. De chefs ondervonden dat er toch wat gerechtjes bleven liggen. “Niettemin hebben we er ongelooflijk veel zin in", zeggen de nieuwkomers van restaurant Franco Belge. “Het is een visitekaartje voor je zaak en een ideaal moment om mensen te doen kennismaken met je keuken.”

Nieuw dit jaar is de samenwerking met radiostation Villa Bota. De jonge deejays komen elke avond vanaf 18 uur plaatjes draaien op het plein. Overdag speelt de playlist van de chefs. KooKeet vindt plaats op zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 september, telkens van 11 tot 21 uur. 

Slecht weer?

De opbouw aan de achterkant van het station is volop bezig. De organisatie hoopt dat de weergoden hen nog een laatste keer goedgezind zullen zijn, al lijkt ze dat voorlopig niet gegund. Volgens de laatste weerberichten valt er de komende dagen vooral regen, regen en nog eens regen. Hoewel er op Kookeet mogelijkheid is om wat overdekt te zitten, dreigen de regenwolken een fikse domper te worden als de voorspellingen effectief uitkomen. “We hopen in de eerste plaats dat het droog blijft. Er zijn wel wat overdekte plaatsen, maar het overgrote deel van Kookeet is natuurlijk buiten. Er zijn weinig mogelijkheden om extra beschutting te voorzien”, klinkt het.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zwaaien naar de Sint en schaatsen op het Minnewater: hier zijn onze 5 weekendtips

    Zwaaien naar de Sint en schaatsen op het Minnewater: hier zijn onze 5 weekend­tips

    Sinterklaas en zijn pieten zetten zaterdag om 14 uur voet aan wal in Oostende, aan de Montgomerykaai bij de Royal North Sea Yacht Club. Daarna start de feestelijke stoet door de stad. De pieten doen hun gekste kunsten en trakteren op snoep en mandarijnen terwijl iedereen samen sinterklaasliederen zingt. Bij de aankomst van de stoet aan het stadhuis zal de goedheilig man iedereen toespreken vanop het balkon. Hopelijk is iedereen braaf geweest.
  2. Transportfirma’s riskeren 2 miljoen euro boete voor sociale dumping: “Oneerlijke concurrentie op West-Europese markt”

    Transportfirma’s riskeren 2 miljoen euro boete voor sociale dumping: “Oneerlijke concurren­tie op West-Europese markt”

    Een Roemeense en Moldavische transportfirma hangt in de Brugse rechtbank elk een geldboete van 972.000 euro boven het hoofd voor sociale dumping. Zeventwintig Roemeense of Moldavische chauffeurs werden volgens het arbeidsauditoraat niet betaald volgens de Belgische minimumlonen, terwijl ze wel vanuit Zeebrugge werkten. “De bedrijven zorgen op deze manier voor oneerlijke concurrentie.”