Het kattenadoptiecafé Puss & Books vreest voor het voortbestaan.
Volledig scherm
Het kattenadoptiecafé Puss & Books vreest voor het voortbestaan. © Benny Proot

Kattencafé Puss & Books vreest voor voortbestaan: “Zonder giften redden we dit niet”

Puss & Books is het eerste Brugse café dat aan de alarmbel trekt. De verplichte sluiting door de coronamaatregelen zou wel eens het definitief einde kunnen betekenen voor het kattenadoptiecafé van Aaike De Bruyne. “Zonder giften redden we het niet.”

Kattenadoptiecafé Puss and Books vzw sloot, net als de collega-horecazaken twee weken geleden de deuren omwille van het coronavirus. “Een wijze beslissing”, zegt Aaike De Bruyne, initiatiefneemster en stuwende kracht achter het bijzondere café in de Ezelstraat. In het café leven adoptiekatjes die op een ongedwongen manier in contact kunnen komen met mensen die hen eventueel een nieuwe thuis kunnen geven. Tussen een koffie, biertje en een taartje worden de mooiste vriendschappen gesloten met de aanwezige katten. Op die manier kunnen op het eerste gezicht moeilijker herplaatsbare katjes toch een liefdevol mandje vinden.

Geen premie 

“We krijgen geen inkomsten van overheidswege, geen subsidies of andere toelagen”, zegt Aaike. “Het is maar zeer de vraag of wij in aanmerking komen voor de premie van 4.000 euro, doordat wij een vzw zijn en geen zelfstandigen in de pure zin van het woord. Om het café draaiende te houden, leven wij en de katjes uitsluitend op giften, peter- en meterschap, en voornamelijk de inkomsten uit de uitbating van het café zelf. Huishuur, verzorging van de katjes, dierenartskosten: die kosten lopen snel hoog op en minstens vijf weken sluiten is voor ons een regelrechte ramp.”

Normaal gezien draait het café op de gedrevenheid en de dierenliefde van Aaike en haar enthousiaste kattenminnende vrijwilligers. Voor ieders gezondheid moeten we deze weken nu ook doorkomen zonder de vrijwilligers. Aaike krijgt hulp van familie, maar zelfs met de familiale hartelijkheid blijft het een enorme opgave. Komt daarbij dat er net een groep nieuwe katjes het café heeft betrokken, waardoor extra aandacht en aanwezigheid zeker vereist zijn. 

Handen in het haar

“We zitten met de handen in het haar”, zegt ze. “Zonder de uitbating van het café lopen de kosten hoog op en redden we het niet.” Ze doet een oproep naar hulp. Je kan de vzw steunen door een storting op rekeningnummer: BE07 0689 0867 0866. Elke gift is meer dan welkom. “We hebben op Facebook ook een shop, waar allerlei spulletjes te koop zijn. Zoek naar ‘Puss and Books Shop’”, zegt ze tot slot.

  1. I can’t live in a living room: dé Brugse klassieker die iedereen kan meeneuriën bestaat 40 jaar. Wij vonden 40 anekdotes over het ontstaan van een superhit
    PREMIUM

    I can’t live in a living room: dé Brugse klassieker die iedereen kan meeneuriën bestaat 40 jaar. Wij vonden 40 anekdotes over het ontstaan van een superhit

    Iedereen kent het deuntje, iedereen kan het refrein meebrullen: ‘I can’t piss in the toilet, I can't live in a living room’. De oerklassieker van de Brugse band Red Zebra blaast dit jaar 40 kaarsjes uit. Een verjaardag in mineur door de coronacrisis, want er was een feestprogramma uitgewerkt. Frontman Peter Slabbynck neemt ons mee naar 1980. Veertig weetjes over wat voorafging aan de superhit, die nog altijd meedraait in alle eindejaarslijstjes.