Volledig scherm
‘t Zand in Brugge. © Benny Proot

Jongeman komt weg zonder straf na ‘duivelstekentje’ naar inspecteurs en weerspannigheid

Een 20-jarige jongeman uit Brugge heeft op de rechtbank uiteindelijk de opschorting van straf gekregen voor smaad en weerspannigheid ten aanzien van twee politiemannen.

Op 13 juli vorig jaar liep hij over ’t Zand in Brugge toen er een politiecombi passeerde. Volgens de agenten keek de jongeman hen uitdagend aan en maakte hij met zijn vingers plots een ‘duivelstekentje.’ De combi keerde terug en de twee agenten stapten uit. De man weigerde echter zijn identiteitskaart te tonen en zette het op een lopen. Toen de twee agenten hem inhaalden en in de boeien sloegen, gedroeg hij zich weerspannig. Een van de inspecteurs liep een schaafwonde op. Het parket besloot om de zaak voor de rechtbank te brengen.

“Dit is toch echt geen weerspannigheid? Hoogstens een bevel negeren. Die jongen zegt zelf dat het een teken van de vrede was, maar dat laat ik nu in het midden. Hij leidt aan een vorm van autisme en panikeerde helemaal. De opschorting is hier wel op zijn plaats”, pleitte de advocaat van de jongeman. De rechter had oren naar het pleidooi en verleende de gunst van de opschorting, maar wel met probatie over vijf jaar. Dat betekent dat zijn straf herroepen kan worden indien hij nieuwe baldadigheden begaat.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Daarom houdt Brugse politie hart vast voor PSG-fans: van boksbeugels tijdens vrouwenmatch tot dodelijk slachtoffer na onderlinge clash
    PREMIUM

    Daarom houdt Brugse politie hart vast voor PSG-fans: van boksbeu­gels tijdens vrouwen­match tot dodelijk slachtof­fer na onderlinge clash

    De politie van Brugge neemt vandaag heel wat maatregelen voor de komst van de PSG-supporters. Korpschef Dirk Van Nuffel reageerde in deze krant opgelucht op de beslissing van de Raad van State om de opgelegde combiregeling voor het overgrote deel te respecteren. De schrik in Brugge is niet geheel onterecht, zo blijkt ui het recente verleden. Een klein overzichtje van wat ze in Brugge in het slechtste geval kunnen verwachten.