Volledig scherm
Het Astridpark in Brugge, waar de zware vechtpartij gebeurde. © Benny Proot

Jonge vechtersbazen alweer voor rechter: slachtoffer bewusteloos en gebroken kaakbeen

Twee Brugse jongeren van 25 jaar riskeren celstraffen tot vijftien maanden voor een hallucinante vechtpartij in het Astridpark in Brugge, in augustus 2017. Het slachtoffer raakte bewusteloos, liep een gebroken kaakbeen op en lag weken in het ziekenhuis. De verdachten bleken geen onbekenden voor het gerecht. Ze stelden - tot ergernis van het openbaar ministerie - dat het slachtoffer de slagen uitlokte.

De procureur noemde beklaagden Michiel V. en Zeno B. onverbeterlijk en schetste hun strafverleden. Michiel V. liep al zes correctionele veroordelingen op, namelijk voor slagen en verwondingen, verboden wapendracht en diefstal. Voor die feiten kreeg hij al werkstraffen, geldboetes en voorwaardelijke celstraffen. Zeno B. werd volgens de procureur al twee keer vervolgd voor slagen en verwondingen en kwam telkens weg met een opschorting of een straf met uitstel. Toen ze het enkele jaren jongere slachtoffer Moulhem L. aanvielen in het Astridpark, stonden ze bovendien nog onder voorwaarden.

Aan de vechtpartij van juli 2017 ging een historie vooraf. Het slachtoffer was het voormalig liefje van de vriendin van een van de beklaagden. Toen ze elkaar zagen, trokken Michiel V. en Zeno B. hun T-shirts uit en stapten ze op het slachtoffer af. De jongeman kreeg zware stampen op het hoofd te verwerken, raakte bewusteloos, had een gebroken kaakbeen, lag weken in het ziekenhuis en was zes weken arbeidsonbekwaam. Zijn gezicht zat volledig onder de kneuzingen. Zijn advocaat vroeg 1.000 euro schadevergoeding en de aanstelling van een deskundige, omdat haar cliënt nog steeds last ondervindt.

Het openbaar ministerie eiste 1 jaar cel voor Zeno B. en 15 maanden cel voor Michiel V., die met zwaarste strafblad. Volgens hen lokte het slachtoffer de slagen uit, tot ergernis van het openbaar ministerie. Zeno B. ging voor de vrijspraak omdat hij naar eigen zeggen zelf geen slagen uitdeelde, als was hij wel aanwezig bij de feiten. Michiel V. gaf zijn aandeel wel toe en vroeg om een werkstraf. “Als openbaar ministerie kan ik hier geenszins mee akkoord gaan. Er zijn al genoeg gunsten geven in het verleden. We moeten de maatschappij vrijwaren van deze jongeren en nieuwe slachtoffers vermijden. Dit kan echt niet langer”, aldus het openbaar ministerie. Vonnis 17 juni.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stad verkoopt arbeidershuisjes uit 16 de eeuw: bieden kan vanaf 130.000 euro

    Stad verkoopt arbeiders­huis­jes uit 16 de eeuw: bieden kan vanaf 130.000 euro

    De stad Brugge verkoopt twee arbeidershuisjes uit de 16de eeuw in de Rolweg. Voorwaarde is wel dat de huizen - die beschermd erfgoed zijn - samengevoegd worden tot een eengezinswoning. “De pandjes, gelegen binnen de site van Werelderfgoed Brugge, zijn kunsthistorisch en stadslandschappelijke zeer waardevol en door hun specifieke architectuur en oorspronkelijke bouwsubstantie van essentieel belang voor de geschiedenis van de stad en voor het karakter van het stadslandschap in de binnenstad”, zegt het stadsbestuur.