Volledig scherm
Het Astridpark in Brugge, waar de zware vechtpartij gebeurde. © Benny Proot

Jonge vechtersbazen alweer voor rechter: slachtoffer bewusteloos en gebroken kaakbeen

Twee Brugse jongeren van 25 jaar riskeren celstraffen tot vijftien maanden voor een hallucinante vechtpartij in het Astridpark in Brugge, in augustus 2017. Het slachtoffer raakte bewusteloos, liep een gebroken kaakbeen op en lag weken in het ziekenhuis. De verdachten bleken geen onbekenden voor het gerecht. Ze stelden - tot ergernis van het openbaar ministerie - dat het slachtoffer de slagen uitlokte.

De procureur noemde beklaagden Michiel V. en Zeno B. onverbeterlijk en schetste hun strafverleden. Michiel V. liep al zes correctionele veroordelingen op, namelijk voor slagen en verwondingen, verboden wapendracht en diefstal. Voor die feiten kreeg hij al werkstraffen, geldboetes en voorwaardelijke celstraffen. Zeno B. werd volgens de procureur al twee keer vervolgd voor slagen en verwondingen en kwam telkens weg met een opschorting of een straf met uitstel. Toen ze het enkele jaren jongere slachtoffer Moulhem L. aanvielen in het Astridpark, stonden ze bovendien nog onder voorwaarden.

Aan de vechtpartij van juli 2017 ging een historie vooraf. Het slachtoffer was het voormalig liefje van de vriendin van een van de beklaagden. Toen ze elkaar zagen, trokken Michiel V. en Zeno B. hun T-shirts uit en stapten ze op het slachtoffer af. De jongeman kreeg zware stampen op het hoofd te verwerken, raakte bewusteloos, had een gebroken kaakbeen, lag weken in het ziekenhuis en was zes weken arbeidsonbekwaam. Zijn gezicht zat volledig onder de kneuzingen. Zijn advocaat vroeg 1.000 euro schadevergoeding en de aanstelling van een deskundige, omdat haar cliënt nog steeds last ondervindt.

Het openbaar ministerie eiste 1 jaar cel voor Zeno B. en 15 maanden cel voor Michiel V., die met zwaarste strafblad. Volgens hen lokte het slachtoffer de slagen uit, tot ergernis van het openbaar ministerie. Zeno B. ging voor de vrijspraak omdat hij naar eigen zeggen zelf geen slagen uitdeelde, als was hij wel aanwezig bij de feiten. Michiel V. gaf zijn aandeel wel toe en vroeg om een werkstraf. “Als openbaar ministerie kan ik hier geenszins mee akkoord gaan. Er zijn al genoeg gunsten geven in het verleden. We moeten de maatschappij vrijwaren van deze jongeren en nieuwe slachtoffers vermijden. Dit kan echt niet langer”, aldus het openbaar ministerie. Vonnis 17 juni.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vrijspraak gevraagd voor geweld met toerist in Coulissen

    Vrijspraak gevraagd voor geweld met toerist in Coulissen

    Een 25-jarige Bruggeling die zelf een horecazaak runt in de stad vraagt de vrijspraak voor feiten van geweld tegen een toerist in de Coulissen. Op 10 december 2017 werd daar een Spaanstalige toerist geslagen en tegen de grond gewerkt. Dat werd vastgesteld door camerabeelden. Daarop was te zien hoe het slachtoffer eerst een duw, dan een vuistslag en vervolgens op de grond nog een schop kreeg. Toen de politie aankwam was het slachtoffer al weg en kon nooit meer gevonden worden. Enkel B.L. was nog ter plaatse. Hij stond nu terecht. “Maar je moet de beelden zelf eens bekijken, mijnheer de rechter”, sprak diens advocaat. “Je zal iets eigenaardigs vaststellen en zien dat het pv volledig verkeerd is. Op de beelden is duidelijk te zien dat die toerist buiten gezet werd door de portier omdat ze binnen in dronken toestand voor heibel zorgen. Je ziet dat het net zei is die naar mijn cliënt komen om ruzie te maken. Hij geeft een duw maar voor het overige helemaal niks.” B.L. vroeg dus de vrijspraak. Vonnis op 18 juni.