Jong CD&V Brugge pleit voor geluidjes bij vuilnisbakken.
Volledig scherm
Jong CD&V Brugge pleit voor geluidjes bij vuilnisbakken. © JVM

Jong CD&V Brugge wil vuilnisbakken met een ‘geluidje’: “Zo zullen mensen minder afval op straat gooien”

Om het dumpen van afval op straat aan te pakken, pleit Jong CD&V Brugge ervoor om de openbare vuilnisbakken uit te rusten met een ‘geluidje’. “Onderzoek toonde aan dat mensen zo worden gestimuleerd om hun afval in die vuilnisbak te deponeren”, zegt voorzitster Febe Baekelandt.

Het Brugse stadsbestuur heeft in zijn beleidsprogramma voor deze legislatuur aangegeven een ‘smart city’ te willen worden. Onder meer de openbare vuilnisbakken zouden uitgerust worden met chips, die aangeven wanneer er niks meer bij kan. Op die manier zouden de vuilnisophalers weten op welke plaatsen ze zeker moeten langsgaan. 

Jong CD&V Brugge steunt dat idee, maar vindt het nog niet ver genoeg gaan. “Er zijn immers nog steeds mensen die hun vuilnis op straat gooien”, zegt voorzitster Febe Baekelandt. “Ook daarvoor zou een innovatieve toepassing kunnen gezocht worden. Op de openbare vuilnisbakken zou een sensor kunnen aangebracht worden, die een geluidje afspeelt op het moment dat mensen hun afval deponeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zo’n geluid een echte stimulans is om vuilnis daadwerkelijk in die welbepaalde vuilnisbak te gooien.” 

Om hun idee kracht bij te zetten, hield Jong CD&V maandagavond alvast een symbolische actie op de Markt in Brugge.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement