Jong CD&V Brugge pleit voor geluidjes bij vuilnisbakken.
Volledig scherm
Jong CD&V Brugge pleit voor geluidjes bij vuilnisbakken. © JVM

Jong CD&V Brugge wil vuilnisbakken met een ‘geluidje’: “Zo zullen mensen minder afval op straat gooien”

Om het dumpen van afval op straat aan te pakken, pleit Jong CD&V Brugge ervoor om de openbare vuilnisbakken uit te rusten met een ‘geluidje’. “Onderzoek toonde aan dat mensen zo worden gestimuleerd om hun afval in die vuilnisbak te deponeren”, zegt voorzitster Febe Baekelandt.

Het Brugse stadsbestuur heeft in zijn beleidsprogramma voor deze legislatuur aangegeven een ‘smart city’ te willen worden. Onder meer de openbare vuilnisbakken zouden uitgerust worden met chips, die aangeven wanneer er niks meer bij kan. Op die manier zouden de vuilnisophalers weten op welke plaatsen ze zeker moeten langsgaan. 

Jong CD&V Brugge steunt dat idee, maar vindt het nog niet ver genoeg gaan. “Er zijn immers nog steeds mensen die hun vuilnis op straat gooien”, zegt voorzitster Febe Baekelandt. “Ook daarvoor zou een innovatieve toepassing kunnen gezocht worden. Op de openbare vuilnisbakken zou een sensor kunnen aangebracht worden, die een geluidje afspeelt op het moment dat mensen hun afval deponeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zo’n geluid een echte stimulans is om vuilnis daadwerkelijk in die welbepaalde vuilnisbak te gooien.” 

Om hun idee kracht bij te zetten, hield Jong CD&V maandagavond alvast een symbolische actie op de Markt in Brugge.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Voor het eerst sinds waarnemingen een bever gezien in West-Vlaanderen: “Misschien wel het gevolg van het coronavirus”

    Voor het eerst sinds waarnemin­gen een bever gezien in West-Vlaanderen: “Misschien wel het gevolg van het coronavi­rus”

    Een Brugse studente heeft een bever gespot aan het Minnewater in Brugge. Het is de eerste keer dat het dier in West-Vlaanderen gespot wordt. Sinds de Euraziatische bever in 1848 bijna uitgestorven was, is hij nu in alle Belgische provincies opnieuw opgedoken. “Of de rust in het anders zo drukke Brugge door het coronavirus hier iets mee te maken heeft? Moeilijk te zeggen”, klinkt het bij Natuurpunt.
  2. Ziekenboeg van Brugse gevangenis heeft 25 bedden voor gedetineerden met corona: “Samenwerking met AZ Sint-Jan laat snelle opschaling toe”

    Ziekenboeg van Brugse gevangenis heeft 25 bedden voor gedetineer­den met corona: “Samenwer­king met AZ Sint-Jan laat snelle opschaling toe”

    De ziekenboeg van de Brugse gevangenis beschikt over een speciale afdeling met 25 bedden voor gedetineerden met corona. Voorlopig worden enkel gevangenen met milde symptomen opgevangen. “Maar door ons samenwerkingsverband met het AZ Sint-Jan kunnen we ook snel opschalen”, stelt het Gevangeniswezen. Voor de andere gedetineerden geldt intussen een aangepast regime.