Volledig scherm
Brugge poppentheater Moerstraat Brigitte Minne © Benny Proot

Jeugdauteur start eigen poppentheater: “Als kind was ik al dol op poppen”

De Brugse jeugdauteur Brigitte Minne (56) heeft in de Moerstraat een eigen poppentheater geopend. Tegelijk start ze een klein galerijtje waar illustratoren hun werk drie maanden kunnen tentoonstellen en verkopen. “Ik vind dat Brugge moet kennismaken met ambacht en vakmanschap in deze sector", zegt ze.

Brigitte Minne is al dertig jaar jeugdauteur. Ze schrijft ook voor tijdschriften en tv. “Toen ik vijf was, timmerde mijn moeder stiekem in de kelder een poppenkast. Sinterklaas bracht niet alleen de poppenkast. Tot mijn grote verbazing vond ik ook de oude poppenkastpoppen van mijn vader naast mijn schoen. Gewone poppen waren niet aan mij besteed, maar poppenkastpoppen des te meer. Omdat ik toen geen broers noch zussen had, was ik zowel poppenspeler als toeschouwer.”

Volledig scherm
Het poppentheater in de Moerstraat. © Benny Proot

Een halve eeuw later timmerde ze zelf een voorstelling in elkaar. “Hiermee wil ik zowel in mijn kleine theater in de Moerstraat (nabij het Prinsenhof, red.) als buiten Brugge spelen”, zegt Brigitte. “De opbrengst zal altijd naar goede doelen gaan. Voor het maken van de poppen en attributen werkte ik samen met kunstenaar Naomi Kerkhove. Zij creëert objecten met stof en draad. Ik had werk van haar gezien, en het ontroerde mij enorm. De naaimachine, stof en draad zijn haar tools. Haar scheppingsproces is heel intens en magisch. Ze tovert een hele wereld tevoorschijn. Ik prijs mij gelukkig dat ze wou meewerken aan dit project,”, vertelt Brigitte.

Volledig scherm
© Benny Proot

Tegelijk opent ze in de Stoofstraat, in het midden van de toeristische driehoek, een kleine galerij waar twee illustratoren en een kunstenares hun werken over ‘t Brugs Beertje kunnen verkopen. “Ik hou van verhalen. In mijn hoofd groeien en bloeien ze en ik geniet elke keer weer als ik ze op papier mag zetten. Ik stel vast dat illustratoren diezelfde drang hebben om verhalen te vertellen, en het heeft mij altijd verwonderd en blij gemaakt hoe mooi ze de geschreven tekst aanvullen en verrijken met hun prenten. Als je de originelen ziet, besef je pas echt hoeveel werk en vakmanschap hierbij komt kijken.”

Volledig scherm
© Benny Proot

Los van de boekenillustraties werd aan de illustratoren gevraagd om iets rond het Brugse Beertje te maken. “Dat het over Brugge moest gaan, dat sprak voor zich, maar we wilden ook met iets kenmerkends komen zonder al te platgetreden paden te bewandelen. En omdat illustratoren verhalen nodig hebben, kozen we voor een verhaal dat buiten Brugge nauwelijks bekend is: het verhaal van het Brugse Beertje en Boudewijn met de ijzeren arm.”

Volledig scherm
© Benny Proot

In de galerij hangt nu al werk van Greet Bosschaert en Joris Thys. Naomi Kerkhove tekende de battle tussen de beer en de ridder. “We hopen drie keer per jaar een nieuwe expositie op te zetten en we blijven benieuwd hoe het Brugse Beertje tot leven komt in de handen van telkens andere illustratoren”, zegt uitgever Marita Vermeulen. Meer info vind je ook op: www.galerie-magiek.be.

Volledig scherm
Brugge poppentheater in de Moerstraat. © Benny Proot
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement