Schepen Mieke Hoste op de Burg. “Mensen gaan gemiddeld hooguit twee keer per jaar op citytrip. Dan wil je een bestemming kiezen waar je volledig van overtuigd bent. Die bestemming willen we met Brugge zijn.”
Volledig scherm
PREMIUM
Schepen Mieke Hoste op de Burg. “Mensen gaan gemiddeld hooguit twee keer per jaar op citytrip. Dan wil je een bestemming kiezen waar je volledig van overtuigd bent. Die bestemming willen we met Brugge zijn.” © Benny Proot

INTERVIEW. Mieke Hoste (59), nieuwe schepen van Toerisme in Brugge: “De strijd om de internationale bezoeker na corona? We houden ons klaar”

Brugge“We mogen het niet vanzelfsprekend vinden dat mensen voor Brugge kiezen”, zegt Mieke Hoste (59), de nieuwe schepen van Toerisme in het Venetië van het Noorden. Voor haar breken boeiende én uitdagende tijden aan, want het gevecht om de toerist zal na covid losbarsten. Voor ons ontvouwt ze haar strijdplan.

 1. En óf de Bruggeling zin heeft in de Heilig Bloedprocessie! Tickets voor zitplaatsen uitverkocht “en we moeten zelfs figuranten weigeren”
  Brugge

  En óf de Bruggeling zin heeft in de Heilig Bloedpro­ces­sie! Tickets voor zitplaat­sen uitver­kocht “en we moeten zelfs figuranten weigeren”

  Het gaat plots hard voor de Heilig Bloedprocessie, op donderdag 26 mei in Brugge. Alle tickets voor zitplaatsen zijn al de deur uit en ook het nodige aantal figuranten is bereikt. “Logisch, het is drie jaar geleden dat er nog eens processie was. Dat is nooit eerder gebeurd”, zegt William De Groote van de organiserende Confrérie. “Al verliepen de voorbereidingen moeizamer dan anders.”
 2. REPORTAGE. Op bezoek in Neverland, de grootste hobbywinkel in zijn soort in Vlaanderen: “Het kan niet dat je tussen onze 100.000 unieke artikelen je goesting niet vindt”
  PREMIUM
  Brugge

  REPORTAGE. Op bezoek in Neverland, de grootste hobbywin­kel in zijn soort in Vlaanderen: “Het kan niet dat je tussen onze 100.000 unieke artikelen je goesting niet vindt”

  Je waant jezelf een beetje Peter Pan als je de nieuwe uitvalsbasis van Neverland in Brugge binnenwandelt. De hobbyzaak is vier keer groter geworden op haar nieuwe locatie langs de Blankenbergse Steenweg. Van wol tot verf, miniatuurgames, modelbouw of puzzels: geen artikel ontbreekt. Van over heel Vlaanderen weten ze de weg naar deze winkel. “Amper 15 procent van onze klanten komt uit Brugge", zegt Kristof Verbrugghe.
 1. 
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’

  Ongemak over donorcon­cep­tie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’

  Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
 2. Belgische vissers brachten nooit eerder zoveel... afval aan wal: “Doe dit elke zeereis, het komt onze Noordzee ten goede”
  Zeebrugge

  Belgische vissers brachten nooit eerder zoveel... afval aan wal: “Doe dit elke zeereis, het komt onze Noordzee ten goede”

  De Belgische vissers hebben vorig jaar samen 65 ton vuilnis uit onze Noordzee bovengehaald: drie keer zoveel als een jaar eerder. ‘Fishing for Litter’ heet het initiatief waaraan ze meewerken. “Onze vissers willen onze Noordzee proper houden, al mogen we niet op onze lauweren rusten”, zegt minister Vincent Van Quickenborne, die het resultaat maandag in Zeebrugge kwam bekijken.
 3. Club Brugge is officieel nog geen kampioen, maar politie is wel klaar voor spontane vieringen én officieel titelfeest op de Markt
  PREMIUM
  Brugge

  Club Brugge is officieel nog geen kampioen, maar politie is wel klaar voor spontane vieringen én officieel titelfeest op de Markt

  Club Brugge zit dankzij de overwinning tegen Union in de beste uitgangspositie om kampioen te spelen. In het gunstigste scenario is blauw-zwart zondagmiddag even na 15 uur zeker van de titel. Bij de politie van Brugge bereiden ze zich dan ook voor op een eventueel spontaan supportersfeest aan De Platse in Sint-Andries. “Als Club wint, verwachten we veel volk. Daarom voorzien we extra manschappen om alles in goede banen te leiden", zegt woordvoerster Lien Depoorter. Ook over de eventuele officiële kampioenenviering in de binnenstad is al meer bekend.