Volledig scherm
Philip Calleeuw, vorig jaar, bij het verlaten van de rechtbank in Brugge. © Mathias Mariën

Horecapaus riskeert vier jaar cel voor verduistering van 18,9 miljoen euro

De Brugse horecapaus Philip Calleeuw (52) riskeert in beroep een celstraf van vier jaar voor grootschalige fiscale fraude in zijn restaurants in Brugge. In de periode tussen 2004 en 2013 ontdook Calleeuw voor 18,9 miljoen euro belastingen. De man werd in eerste aanleg veroordeeld tot een effectieve celstraf van 2 jaar en een geldboete van 80.000 euro. Daarnaast kreeg Calleeuw een beroepsverbod van tien jaar.

Een mosselfabrikant die door het gerecht geviseerd werd, had verklaard dat hij ‘zwarte mosselen’ verkocht aan restaurants. Zijn grootste afnemer: de koning van de Brugse horeca, Philip Calleeuw. Zijn verklaring dat het zwartwerk nodig was “omdat de kosten in de horeca te hoog oplopen”, moest hij algauw weer inslikken.  Bij een huiszoeking vonden de speurders 800.000 euro cash in een kluis. Daarnaast vonden ze 400 handtassen, waarvan 120 van de duurste merken zoals Gucci en Dior. “Dat doet er niet toe”, zegt zijn advocaat Filip Van Hende. “Hij is een harde werker, geen dief. Hij heeft zijn geld eerlijk verdiend. Maar hij wou te veel op Vlaamse wijze leven, het is anders niet mogelijk is de horecawereld. De goede werkers doen overuren, die vragen dan om in het zwart uitbetaald te worden. Doet men dat niet, dan vertrekken ze.”

Scheef getrokken situatie

Volgens het Openbaar Ministerie ontdook Calleeuw tussen 2004 en 2013 18,9 miljoen euro aan belastingen. De fiscus kon in 2016 13,5 miljoen euro recupereren door de verkoop van de zes horecazaken en een hotel. Zijn kasteel in Ruddervoorde moest hij eerder al van de hand doen, zijn villa’s in Lichtervelde en in Spanje zijn in beslag genomen. De procureur-generaal in beroep vorderde een gevangenisstraf van vier jaar voor Calleeuw en voor zijn vrouw 3 jaar cel en een aanpassing van de geldboete. Zijn advocaat vroeg een straf met uitstel. “Ik vraag geen mildheid, geen medelijden, maar rechtvaardigheid. Alle anderen hebben een regeling kunnen maken, maar hij krijgt zo’n strenge straf. Dat klopt niet.” Calleeuw woont nu in een arbeidershuisje in het Spaande Calpe, zonder verwarming. Hij heeft niks meer, verklaarde hij in beroep, “ “Ik ben op. Het is enorm moeilijk leven zo. In Spanje verdien ik 1.000 euro per maand”, klonk het. Uitspraak op 6 maart.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement