De man is de eerste corona-overtreder die in Brugge wordt veroordeeld.
Volledig scherm
De man is de eerste corona-overtreder die in Brugge wordt veroordeeld. © Benny Proot

“Hij lapte de regels aan zijn laars, terwijl zoveel mensen afzien”: eerste Brugse corona-overtreder krijgt maand cel

Een 22-jarige man uit Blankenberge heeft dinsdagmorgen als eerste in de Brugse rechtbank 1 maand cel en 400 euro boete gekregen voor het overtreden van de coronawetgeving. J.M. werd ’s nachts tot drie keer toe betrapt op een niet-essentiële verplaatsing. “Hij lapt de regels aan z’n laars, terwijl zoveel mensen aan het afzien zijn”, stelde de procureur op de zitting.

J.M. (22) uit Blankenberge was al geen onbekende voor het Brugse gerecht. In mei vorig jaar kreeg hij nog 30 maanden celstraf voor drugsfeiten, weerspannigheid en slagen aan agenten. De verwondering van de politie was dan ook niet groot toen ze de twintiger in de nacht van 4 op 5 april op straat zagen wandelen. De man had geen reden om zich in volle coronacrisis buiten te begeven en kreeg dan ook een minnelijke schikking van 250 euro mee naar huis. Veel hielp dat niet, want kort nadien werd J.M. aangetroffen bij een vriend in Brugge. Voor een tweede keer kwam hij echter weg met een minnelijke schikking.

Zieke vriend

De Blankenbergenaar toonde zich bijzonder hardleers. Enkele uren na z’n tweede betrapping zag een politiepatrouille hem opnieuw buitenkomen bij dezelfde vriend. Ze waren opgeroepen na een klacht voor geluidsoverlast. J.M. stapte in zijn wagen, maar zette die even verderop langs de kant. Hij probeerde te voet de vlucht te nemen, maar kon door de agenten staande gehouden worden.

Het parket vond het welletjes en bracht de twintiger voor de rechter. “Heel veel mensen zijn aan het afzien en houden zich tóch aan de regels”, stelde de procureur. “Deze man daarentegen lapt alle maatregelen aan z’n laars.” De verdediging vroeg de rechter om mildheid. “De man bij wie mijn cliënt op bezoek was, had hem zélf gecontacteerd”, pleitte meester Ellen Eneman. “Hij was ziek en had hulp nodig. Mijn cliënt ziet nu in dat hij nooit op bezoek had mogen gaan.” 

  1. Vlamingen met brasserie in Sluis ontvangen een pak landgenoten op openingsdag: “Zoals een eerste schooldag, maar dan een hele plezante”
    PREMIUM

    Vlamingen met brasserie in Sluis ontvangen een pak landgeno­ten op openings­dag: “Zoals een eerste schooldag, maar dan een hele plezante”

    De Vlamingen zijn meteen de grens overgetrokken om de opening van de Nederlandse horeca mee te maken. Maar ook onze landgenoten met een zaak in Nederland zijn blij dat ze hun klanten terugzien. Het werd geen overrompeling in Sluis, maar wel gezellig druk. “Het voelt als een eerste schooldag, maar dan een hele plezante”, zegt Liesbeth Van Os, de Brugse uitbaatster van brasserie Lizzie’s.