Jo Berten over het Brugse dialect, dat momenteel meer dan ooit centraal staat in zijn stad. "Er zitten pareltjes van woorden en gezegden in."
Volledig scherm
PREMIUM
Jo Berten over het Brugse dialect, dat momenteel meer dan ooit centraal staat in zijn stad. "Er zitten pareltjes van woorden en gezegden in." © Benny Proot

“Het Brugs bestaat zelfs in het buitenland”: Jo Berten (77) trekt op dialectwandeling door de stad

BruggeGeen man die in Brugge sappiger kan vertellen over zijn dialect dan Jo Berten (77). De stadsgids neemt tijdens het komende ‘Weekend van het Brugs’ de vele geïnteresseerden mee op dialectwandeling door het centrum. Hij laat al zijn anekdotes met plezier los op zijn volgers. “Ja, ik heb een favoriet Brugs woord”, lacht Jo. 

 1. REPORTAGE. Van wanhoop bij de rust tot euforie na het laatste fluitsignaal: zo verliep de voetbalnamiddag in Brugge
  Brugge

  REPORTAGE. Van wanhoop bij de rust tot euforie na het laatste fluitsig­naal: zo verliep de voetbalna­mid­dag in Brugge

  “Kampioenen! Kampioenen!” De sfeer gisteren was uitgelaten in de buurt van het Jan Breydelstadion en De Platse. Duizenden fans genoten onder een stralende zon van een pintje en de zenuwslopende match in en tegen Antwerp. Van de wanhoop bij de achterstand bij de rust naar de dolle euforie na het laatste fluitsignaal. “Of het verdiend is? Ja, natuurlijk!”
 2. Amper nog betaalbare koten te vinden in onze studentensteden...behalve in deze stad: “Hier is de omgekeerde beweging bezig”
  PREMIUM
  Brugge

  Amper nog betaalbare koten te vinden in onze studentensteden...behalve in deze stad: “Hier is de omgekeerde beweging bezig”

  Studenten die nog een kot zoeken voor het komende academiejaar hebben het niet onder de markt. Er zijn amper nog betaalbare koten beschikbaar in de studentensteden. Brugge is met 10.000 hogeschoolstudenten een kleine studentenstad met 1.416 koten. “En dat is ruim voldoende, het zijn er ooit zelfs meer geweest”, zegt schepen Franky Demon (CD&V). Ook de prijzen vallen mee.
 3. Matthieu Bonne (28) is nu echt een ‘mirakelman’: hij slaagt in opzet om 8 triatlons af te leggen in 8 dagen tijd op 8 Canarische Eilanden: “De zwaarste inspanning die ik ooit heb gedaan”
  PREMIUM
  Brugge/Bredene

  Matthieu Bonne (28) is nu echt een ‘mirakelman’: hij slaagt in opzet om 8 triatlons af te leggen in 8 dagen tijd op 8 Canarische Eilanden: “De zwaarste inspanning die ik ooit heb gedaan”

  “Het is zot, echt zot.” Nog geen dag nadat hij zijn laatste triatlon aflegde op het magische eiland La Graciosa, het kleinste van alle Canarische eilanden, moet Matthieu Bonne (28) bekomen van zijn stunt. Want wat Matthieu van plan was, had nog niemand hem ooit voorgedaan: 30,88 kilometer zwemmen, 1.441,6 kilometer fietsen en 337,56 kilometer lopen en dat op 8 dagen tijd op de 8 eilanden. “Ik had maximaal drie uur nachtrust en kreeg meermaals hallucinaties door de vermoeidheid.”