Volledig scherm
Brugge t Zand: plaats waar de fontein stond © Benny Proot

Handelaars én stad willen nieuwe blikvanger op ’t Zand: “Maar het is niet zo simpel als het lijkt”

De handelaarsvereniging Pluzand, die de uitbatingen op 't Zand verenigt, vraagt aan het Brugse stadsbestuur een nieuwe ‘eyecatcher’ voor het plein. Dat de fontein met de beeldengroep na de heraanleg is verdwenen, ligt de handelaars nog zwaar op de maag. “We willen óók iets nieuws”, bevestigt burgemeester Dirk De fauw. “Momenteel worden enkele ideeën onderzocht.”

De bekende fontein met beeldengroep prijkte sinds eind jaren tachtig van vorige eeuw fier op ’t Zand. Door de heraanleg van Brugges grootste plein in 2017 verdween het kunstwerk. Later werden de bronzen beelden zelfs gestolen in hun opslagplaats. Dat veroorzaakte verhitte discussies. ‘t Zand werd heraangelegd zonder nieuw kunstwerk, wat veel Bruggelingen nog altijd heel spijtig vinden.

Paard?

Niet in het minst de handelaars op het plein zelf, die vroeger mee profiteerden van de aantrekkingskracht van de fontein met beelden. “Het was een van de vijf meest gefotografeerde plaatsen van Brugge”, zegt Marc Vandamme van de handelaarsvereniging Pluzand. “Sinds de heraanleg van 't Zand is er toch een soort leegte ontstaan. Er is nochtans plaats voor een nieuwe ‘eyecatcher’, een kunstwerk dat volk naar het plein zou kunnen lokken.” 

Quote

De fontein met beelden­groep was een van de vijf meest gefotogra­feer­de plaatsen van Brugge. Sinds de heraanleg van 't Zand is er toch een soort leegte ontstaan

Marc Vandamme, handelaarsvereniging Pluzand

Bij Pluzand denken ze aan een paard, als verwijzing naar de oude paardenmarkten op de Vrijdagmarkt nabij 't Zand. “Maar ook een waterpartij is welkom, al weten we wel dat dit wellicht niet zo snel te realiseren is”, zegt Vandamme. 

Treinstel op sporen

Ook oppositieraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) heeft er zo zijn eigen idee over. Hij denkt aan een verplaatsbaar treinstel voor 't Zand. “Er lag ooit immers een station op ‘t Zand. Een oud treinstel zou daarnaar verwijzen. Het zou ook een knipoog zijn naar trein- en trambouwer Bombardier, ook al uit Brugge.” Volgens Van Den Driessche zou het treinstel dan makkelijk te verplaatsen zijn. “Leg treinsporen aan tot aan het Concertgebouw. Dan kan je de trein makkelijk wegslepen van ‘t Zand als er een evenement georganiseerd wordt. Dat kan een simpele oplossing zijn." 

Volledig scherm
De fontein met beeldengroep, die in 2017 bij de heraanleg van het plein verdween. © Benny Proot

Geen grote letters

Het Brugse stadsbestuur heeft wel oren naar de opmerkingen van de handelaars. Ook burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is voorstander van een nieuw ‘visueel element’. “Maar het moét verplaatsbaar zijn", zegt hij. “We zijn hier wel degelijk mee bezig en er wordt ook een aantal ideeën onderzocht. Er was een voorstel om grote letters te plaatsen, zoals ook in Antwerpen of Blankenberge. Maar dat idee is niet weerhouden. We willen graag een ‘eyecatcher’, die je bij evenementen kan wegnemen. Het mag evenwel niet makkelijk te verslepen zijn door grappenmakers. Het is dus niet zo simpel als het lijkt.”

 1. Heel de binnenstad lijkt open te liggen: hier vind je een handig overzicht van de werken in Brugge
  PREMIUM

  Heel de binnenstad lijkt open te liggen: hier vind je een handig overzicht van de werken in Brugge

  File aan de Gentpoort, omdat de Katelijnepoort niet toegankelijk is, laveren tussen de modder op de Burg en werken op de Vismarkt: het centrum van Brugge is deze maand een echte bouwwerf Hoe dat komt? “We voeren de werken nu uit, net voor het drukke toeristische seizoen weer begint”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld). Wij maakten een handig overzicht.
 1. WEEKENDTIPS. Van de vrienden van Wendy, over een kindervoorstelling tot een grote paddenoverzet
  PREMIUM

  WEEKEND­TIPS. Van de vrienden van Wendy, over een kindervoor­stel­ling tot een grote paddenover­zet

  Op 6 februari 2020 vierde Wendy Van Wanten haar zestigste verjaardag en dat is goed voor een feestjaar. Dat doet ze met een geweldig feest in het casino Kursaal in Oostende. De fans mogen zich verwachten aan een drie uur durende show vol met optredens, smeuïge anekdotes en verhalen over haar leven en uiteraard enkele onaangekondigde verrassingen. De vrienden die langskomen zijn niet de minste. Verwacht je aan Steve Tielens, Jo Vally, Jan Wuytens, Luc Steeno en René Froger. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een stevig feestje van te maken. De show vindt op zaterdag 29 februari om 20 uur plaats. Tickets zijn nog te koop, net als formules met culinaire toets. Info: kursaaloostende.be.
 2. Toekomstige papa’s krijgen eigen hoekje in babyspeciaalzaak van ex-Miss België: “Sommige mannen zitten soms uren te wachten in de auto”

  Toekomsti­ge papa’s krijgen eigen hoekje in babyspeci­aal­zaak van ex-Miss België: “Sommige mannen zitten soms uren te wachten in de auto”

  In de babyspeciaalzaak van ex-Miss België Cilou Annys (28) valt er voortaan ook voor mannen iets te beleven. Een oude opslagruimte is er omgetoverd tot ‘mancave’. Toekomstige vaders kunnen er iets drinken en naar tv kijken en ondertussen ook het autozitje of de kinderwagen kiezen. “We merken dat sommige mannen zich anders wel vervelen”, glimlacht Cilou Annys.