Het fregat Leopold 1 en de andere schepen van de NAVO-vloot SNMG 1 hebben op 30 augustus een belangrijke tussenstop gemaakt in Manhattan. Na enkele dagen herbevoorrading in de haven stoomt de vloot daarna verder naar de Canadese haven van Halifax.
Volledig scherm
Het fregat Leopold 1 en de andere schepen van de NAVO-vloot SNMG 1 hebben op 30 augustus een belangrijke tussenstop gemaakt in Manhattan. Na enkele dagen herbevoorrading in de haven stoomt de vloot daarna verder naar de Canadese haven van Halifax. © Defensie / The Belgian Navy

Fregat Leopold I maand eerder terug in Zeebrugge door coronabesmetting aan boord

Het fregat Leopold I van de Belgische marine komt vrijdag terug aan in Zeebrugge. Dat is een maand eerder dan gepland. Er is een corona-besmetting vastgesteld aan boord. De bemanning moet in quarantaine.

Het fregat komt terug van een opdracht voor het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. De besmette militair werd een paar dagen geleden al aan land gebracht, in het Nederlandse Den Helder. “Ondanks al de door Defensie genomen voorzorgsmaatregelen is een geval van corona bevestigd”, meldt Defensie. Het medisch team aan boord heeft voor een screening en controlemaatregelen gezorgd.

Voor de aankomst in Zeebrugge, gepland dus voor vrijdagochtend, zullen zowel voor het personeel als het schip “alle noodzakelijke gezondheidsvoorzorgsmaatregelen genomen worden”, klinkt het nog. Alle bemanningsleden kunnen hun familieleden en naasten informeren. 

De F930 Leopold 1 is een van de twee fregatten waarover de Belgische marine beschikt. Eind februari vertrok het voor een twee maanden durende missie, met verschillende oefeningen in de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee. De terugkeer stond normaal op 24 april gepland. Mogelijk moeten de bemanningsleden nog een tijdje aan boord blijven. Dat wordt nog bekeken.

  1. Voor het eerst sinds waarnemingen een bever gezien in West-Vlaanderen: “Misschien wel het gevolg van het coronavirus”

    Voor het eerst sinds waarnemin­gen een bever gezien in West-Vlaanderen: “Misschien wel het gevolg van het coronavi­rus”

    Een Brugse studente heeft een bever gespot aan het Minnewater in Brugge. Het is de eerste keer dat het dier in West-Vlaanderen gespot wordt. Sinds de Euraziatische bever in 1848 bijna uitgestorven was, is hij nu in alle Belgische provincies opnieuw opgedoken. “Of de rust in het anders zo drukke Brugge door het coronavirus hier iets mee te maken heeft? Moeilijk te zeggen”, klinkt het bij Natuurpunt.
  2. Ziekenboeg van Brugse gevangenis heeft 25 bedden voor gedetineerden met corona: “Samenwerking met AZ Sint-Jan laat snelle opschaling toe”

    Ziekenboeg van Brugse gevangenis heeft 25 bedden voor gedetineer­den met corona: “Samenwer­king met AZ Sint-Jan laat snelle opschaling toe”

    De ziekenboeg van de Brugse gevangenis beschikt over een speciale afdeling met 25 bedden voor gedetineerden met corona. Voorlopig worden enkel gevangenen met milde symptomen opgevangen. “Maar door ons samenwerkingsverband met het AZ Sint-Jan kunnen we ook snel opschalen”, stelt het Gevangeniswezen. Voor de andere gedetineerden geldt intussen een aangepast regime.