De man werkte ten tijde van de feiten voor spoorwegbeheerder Infrabel.
Volledig scherm
De man werkte ten tijde van de feiten voor spoorwegbeheerder Infrabel. © © Bart Leye

Ex-werknemer Infrabel moet werkstraf uitvoeren na diefstal van 3,5 ton koper

Een 58-jarige man uit Ardooie moet 100 uren werkstraf uitvoeren na de diefstal van 3.587 kilogram koper bij z'n ex-werkgever Infrabel. F.D. zou gefrustreerd geweest zijn, omdat hij een premie van 70 euro per maand was misgelopen.

De man werd op 17 april vorig jaar op heterdaad betrapt in Brugge door zijn toenmalige werkgever. Spoornetbeheerder Infrabel vermoedde al langer dat hij oude metalen stal op de werkvloer. “De beklaagde bleek een plastieken zak met meer dan 6 kilo koper te hebben verstopt onder een zetel in zijn wagen”, stelde het Openbaar Ministerie. “Bij een huiszoeking troffen we gelijkaardige zakken aan met scheurtjes in. Die werden wellicht veroorzaakt door stukken metaal.”

F.D. gaf volgens het Openbaar Ministerie tijdens zijn verhoor toe dat hij sinds enkele jaren metaal ontvreemdde, omdat hij gefrustreerd was dat hij een premie van 70 euro per maand was misgelopen. Het gestolen metaal, voornamelijk koper, verkocht hij na de diefstallen aan een schroothandelaar. “Het ging sinds 1 januari 2018 om 3.587 kilo ter waarde van 8.237 euro”, verduidelijkte de procureur. F.D. werd na zijn betrapping preventief geschorst en nam nadien vrijwillig ontslag bij Infrabel. Hij drong bij de rechter met succes aan op een werkstraf. “Mijn cliënt pleegde de feiten uit financiële noodzaak”, pleitte zijn advocaat. “Hij zag de diefstallen als een kleine aanvulling op zijn loon. Het is hem zuur opgebroken.”