Volledig scherm
De politie viel onder andere binnen in deze woning langs de Rozenstraat in Assebroek. © Jan Van Maele

Ex-lid motorbende werd bewerkt met bunsenbrander en is blind aan één oog: drie verdachten blijven in de cel

In de zaak rond de moordpoging op een ex-lid van motorbende No Surrender MC uit Zwevezele heeft de raadkamer de aanhouding van drie verdachten met een maand verlengd. Het slachtoffer uit Brugge zou te loslippig geweest zijn en werd op vreselijke wijze gemarteld. Hij raakte zelfs blind aan één oog. Voorlopig lijken de verdachten weinig tot geen verklaringen af te leggen.

Het gerecht viel dinsdagmorgen binnen op verscheidene locaties in onder meer Assebroek, Zwevezele en Henegouwen. Elf mensen werden opgepakt voor verhoor, acht van hen werden aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. Alles draait rond een moordpoging op een voormalig lid van motorbende No Surrender MC uit Zwevezele. De Bruggeling zou tegen een ander ‘chapter’, een afdeling, zijn mond hebben opengetrokken over z’n ex-maats, wat uitdrukkelijk verboden is in het wereldje. De man werd op gruwelijke wijze een lesje geleerd.

Gered door bewakingsagent

De feiten speelden zich in de nacht van 14 op 15 december 2018 af. Het slachtoffer zou die nacht bijzonder hardhandig zijn aangepakt in het clubhuis in Zwevezele. Hij werd zwaar geslagen door verscheidene mannen en zou zelfs bewerkt zijn geweest met een bunsenbrander. Daarna werd het slachtoffer meegenomen in een auto en afgezet op een verlaten plaats in de buurt van Moeskroen. Volgens bronnen hing zijn leven aan een zijden draadje. De Bruggeling had evenwel geluk dat een bewakingsagent hem toevallig opmerkte. Die bracht het slachtoffer naar de spoedafdeling van het ziekenhuis en redde zo z'n leven. De gevolgen voor de man waren echter erg zwaar. Hij verloor na de wraakactie het zicht op een van zijn ogen. Pas deze week ging het gerecht over tot arrestaties. Het slachtoffer zou immers pas recent verklaringen hebben afgelegd.

President

No Surrender MC is een van oorsprong Nederlandse motorbende. Het chapter in Zwevezele werd intussen opgedoekt en werd opgenomen in een andere motorclub. A.T. was de zogenaamde ‘president’ van het West-Vlaamse chapter van No Surrender. De man uit Zwevezele is een van de verdachten die dinsdag werd opgepakt en is geen onbesproken blad bij het gerecht. Hij werd al meermaals veroordeeld en staat maandag samen met andere ex-leden van No Surrender in Brussel terecht voor een raid op het clublokaal van de rivaliserende motorbende Immortal MC in het Vlaams-Brabantse Buizingen. De behandeling van zijn zaak voor de raadkamer in Brugge werd vrijdagmorgen uitgesteld naar dinsdag, net als die van drie andere verdachten.

 Doodsbedreigingen aan de politie

De aanhouding van drie resterende verdachten werd wél al met een maand verlengd. Onder hen een koppel uit Henegouwen. Een verdachte werd tussentijds vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Opvallend genoeg zat T.V. tot dinsdag in de cel voor doodsbedreigingen aan de politie in Pittem. Het verdere onderzoek zal moeten uitwijzen of de verdachten kunnen gelinkt worden aan de moordpoging en welk aandeel ze in dat geval hadden. Voorlopig lijkt niemand over te gaan tot grote verklaringen.

 1. Heel de binnenstad lijkt open te liggen: hier vind je een handig overzicht van de werken in Brugge
  PREMIUM

  Heel de binnenstad lijkt open te liggen: hier vind je een handig overzicht van de werken in Brugge

  File aan de Gentpoort, omdat de Katelijnepoort niet toegankelijk is, laveren tussen de modder op de Burg en werken op de Vismarkt: het centrum van Brugge is deze maand een echte bouwwerf Hoe dat komt? “We voeren de werken nu uit, net voor het drukke toeristische seizoen weer begint”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld). Wij maakten een handig overzicht.
 1. WEEKENDTIPS. Van de vrienden van Wendy, over een kindervoorstelling tot een grote paddenoverzet
  PREMIUM

  WEEKEND­TIPS. Van de vrienden van Wendy, over een kindervoor­stel­ling tot een grote paddenover­zet

  Op 6 februari 2020 vierde Wendy Van Wanten haar zestigste verjaardag en dat is goed voor een feestjaar. Dat doet ze met een geweldig feest in het casino Kursaal in Oostende. De fans mogen zich verwachten aan een drie uur durende show vol met optredens, smeuïge anekdotes en verhalen over haar leven en uiteraard enkele onaangekondigde verrassingen. De vrienden die langskomen zijn niet de minste. Verwacht je aan Steve Tielens, Jo Vally, Jan Wuytens, Luc Steeno en René Froger. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een stevig feestje van te maken. De show vindt op zaterdag 29 februari om 20 uur plaats. Tickets zijn nog te koop, net als formules met culinaire toets. Info: kursaaloostende.be.
 2. Toekomstige papa’s krijgen eigen hoekje in babyspeciaalzaak van ex-Miss België: “Sommige mannen zitten soms uren te wachten in de auto”

  Toekomsti­ge papa’s krijgen eigen hoekje in babyspeci­aal­zaak van ex-Miss België: “Sommige mannen zitten soms uren te wachten in de auto”

  In de babyspeciaalzaak van ex-Miss België Cilou Annys (28) valt er voortaan ook voor mannen iets te beleven. Een oude opslagruimte is er omgetoverd tot ‘mancave’. Toekomstige vaders kunnen er iets drinken en naar tv kijken en ondertussen ook het autozitje of de kinderwagen kiezen. “We merken dat sommige mannen zich anders wel vervelen”, glimlacht Cilou Annys.