Het Gruuthusemuseum heeft een erg belangrijke prijs gewonnen.
Volledig scherm
Het Gruuthusemuseum heeft een erg belangrijke prijs gewonnen. © Benny Proot

En de ‘Oscar’ voor de musea gaat naar... Gruuthusemuseum

BruggeHet Gruuthusemuseum in Brugge heeft de ‘Portimão Museum Prize, Europe’s Most Welcoming Museum 2021' gewonnen. Het belang kan niet onderschat worden: de prijzen worden aanzien als de Oscars voor musea in Europa. 

 1. Zo wil Brugge feller controleren op huurwoningen: “Geen heksenjacht, maar de kwaliteit móét in orde zijn”
  Brugge

  Zo wil Brugge feller controle­ren op huurwonin­gen: “Geen heksen­jacht, maar de kwaliteit móét in orde zijn”

  Bij iedere nieuwe verhuring in Brugge moet de verhuurder vanaf 1 januari 2022 een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen: een bewijs dat de kwaliteit van de woning oké is. De stad voert het systeem in om verkrotting tegen te gaan. Zes medewerkers gaan vanaf oktober op pad om controles uit te voeren. Het attest zal de verhuurder 90 euro kosten, maar blijft wel tien jaar geldig. Schepen Franky Demon legt uit wat er van de verhuurder verwacht wordt.
 2. Eindelijk weer braderie in Brugge komend weekend: “Concept is niet voorbijgestreefd, handelaars én klanten kijken er echt naar uit”
  PREMIUM
  Brugge

  Eindelijk weer braderie in Brugge komend weekend: “Concept is niet voorbijge­streefd, handelaars én klanten kijken er echt naar uit”

  Geen mondmaskers of looplijnen meer in de winkelstraten en dus zijn zaterdag en zondag zo'n 200 Brugse handelaars open tijdens het eerste échte braderieweekend sinds corona uitbrak. “Ik kijk hier naar uit en ik voel dat mijn klanten dat ook doen”, zegt lingerieverkoopster Isabelle De Pourcq. En ook fietsenzaak Provan doet mee. “We verkopen misschien minder dan vroeger op zo'n weekend, maar de ambiance heeft ook iéts.”
 1. Verouderde noordvleugel van Stedelijke Academie krijgt opknapbeurt van bijna miljoen euro: “De nood aan lokalen wordt dé uitdaging van de toekomst”
  Brugge

  Verouderde noordvleu­gel van Stedelijke Academie krijgt opknap­beurt van bijna miljoen euro: “De nood aan lokalen wordt dé uitdaging van de toekomst”

  De noordvleugel van de Stedelijke Academie in de Katelijnestraat in Brugge krijgt een grondige opknapbeurt. Het verouderde deel krijgt – eindelijk – een liftkoker en ook het sanitair wordt aangepast aan de 21ste eeuw. “Dit zal zowel het comfort van de leerlingen, leerkrachten als de medewerkers verbeteren”, klinkt het bij de school. Maar het grote manco bij de kunstinstellingen in Brugge is daarmee nog niet opgelost.
 2. In de haven, langs de grens of langs waterlopen, in het hinterland: deze fietsroutes moet je zeker uitproberen bij je trip naar Brugge en de zee
  PREMIUM
  Brugge/Oostende

  In de haven, langs de grens of langs waterlopen, in het hinterland: deze fietsrou­tes moet je zeker uitprobe­ren bij je trip naar Brugge en de zee

  De banden zijn opgepompt, de remmen aangespannen én het goede weer is van de partij: de komende zomer gaan we opnieuw met z'n allen fietsen. Maar waar aan de kust kan je het best fietsen? Welke routes in Brugge en noord West-Vlaanderen mag je absoluut niet missen? Wij zetten de leukste fietsuitstapjes op een rij. Inclusief een meerdaagse tocht zonder ‘bagagestress’. Hoe vaak je stopt onderweg, bepaal je uiteraard helemaal zelf. Nog meer inspiratie nodig? Ga dan zeker ook hier even kijken.