Dwars door Brugge 2021 zal er anders uitzien dan de laatste normale editie in 2019.
Volledig scherm
Dwars door Brugge 2021 zal er anders uitzien dan de laatste normale editie in 2019. © Benny Proot

Dwars door Brugge gaat wel door, maar gespreid over twee dagen en met tijdssloten: “Het blijft in deze tijden belangrijk mensen aan het bewegen te houden”

BruggeDe coronacrisis zal Brugges belangrijkste loopwedstrijd niet voor een tweede jaar op rij dwarsbomen. Dwars door Brugge vindt in mei wel degelijk plaats, maar met aangepaste maatregelen. Zo is het evenement voor het eerst over twee dagen gespreid en wordt er gestart in golven. “We hopen op 3.600 deelnemers”, zegt schepen Franky Demon.

 1. Verlichting van Belfort nog tot maximaal 23 uur, temperatuur in stadsgebouwen 19 graden en verwarming uit na schooltijd: dit zijn de maatregelen die de stad Brugge neemt om energie te besparen deze winter
  PREMIUM
  Brugge

  Verlich­ting van Belfort nog tot maximaal 23 uur, tempera­tuur in stadsgebou­wen 19 graden en verwarming uit na schooltijd: dit zijn de maatrege­len die de stad Brugge neemt om energie te besparen deze winter

  Brugge treft maatregelen om de energiekosten deze winter in toom te houden. De factuur zal immers bijna verdrievoudigen: van 4,56 naar 11 miljoen euro. Besparen doet de stad op openbare verlichting en verwarming. Zo gaat de temperatuur van stadsgebouwen zoveel mogelijk naar maximaal 19 graden en wordt de verlichting van monumenten - nu tot 1 uur - teruggeschroefd naar 23 uur. “Op lange termijn hopen we ons warmtenet ook op de stadsgebouwen aan te sluiten”, zegt schepen van Energie Minou Esquenet.
 2. Brugse beiaardier van vader op zoon... Brecht (21) treedt in de voetsporen van papa Wim (54): “Muziek spelen vanop de Halletoren heeft iets magisch”
  PREMIUM
  Brugge/Roeselare

  Brugse beiaardier van vader op zoon... Brecht (21) treedt in de voetsporen van papa Wim (54): “Muziek spelen vanop de Halletoren heeft iets magisch”

  De nieuwe adjunct-stadsbeiaardier van Brugge is geen onbekende voor de ‘echte’ beiaardier Wim Berteloot (54): het is zijn eigen zoon Brecht (21) die hem af en toe zal vervangen. De jongeman kreeg de liefde voor het instrument met de paplepel mee en heeft na een opleiding van 11 (!) jaar de kneepjes onder de knie. “Het zal emotioneel zijn als ik binnenkort samen met mijn vader zal spelen", stelt Brecht, voor wie alles begon met... Kabouter Plop.