Volledig scherm
Het bemanningslid viel in het water in het Boudewijnkanaal © Jan Van Maele

Drama aan Boudewijnkanaal: één bemanningslid (63) dood uit water gehaald, collega (65) vecht voor zijn leven

Langs het Boudewijnkanaal, ter hoogte van de Lisseweegse Steenweg in Zwankendamme bij Brugge, is maandagochtend een bemanningslid van een vrachtschip uit het water gehaald. De man, een 65-jarige uit het Antwerpse, sukkelde in het water en werd in kritieke toestand afgevoerd. Een tweede bemanningslid, een 63-jarige Nederlander, was een tijd vermist en werd dood uit het water gehaald. “ De omstandigheden worden verder onderzocht”, laat het parket van Brugge weten. 

Het was de schipper van het binnenschip Vivaldi die rond 6.30 uur had gemerkt dat er twee bemanningsleden niet aan boord waren. Toen hij ging kijken, trof hij een van zijn manschappen aan in het koude water tussen wal en schip. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en duikers slaagden erin het slachtoffer relatief snel uit het kanaal te halen. Francois B., 65-jarige man uit Antwerpen, werd ter plaatse gereanimeerd en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar vecht hij nog steeds voor zijn leven. Zijn toestand zou wel zorgwekkend zijn. Zijn collega, een 63-jarige Nederlander, was aanvankelijk vermist. De brandweer zocht verder naar het tweede bemanningslid met een sonarboot en kon het slachtoffer uiteindelijk aantreffen in het water. Voor hem kon geen hulp meer baten. Hij overleed ter plaatse. 

Volledig scherm
Het ongeval gebeurde aan het binnenschip Vivaldi © Jan Van Maele

Alle opties open

Over hoe de mannen in het water belandden, bestaat nog geen duidelijkheid. “Dat wordt verder onderzocht”, laat het Brugs parket weten. Daarbij worden alle opties opengelaten. Zo is het mogelijk dat één van beide mannen struikelde en de tweede ter hulp wou schieten. Omdat er geen getuigen waren van het incident, startte de politie een buurtonderzoek in de hoop meer te weten te komen. Zo waren de twee mannen zondagavond nog samen op stap geweest in een plaatselijk café, waar ze omstreeks 20.30 uur vertrokken met een taxi. Bij de collega’s van Francois en de Nederlander kwam het nieuws hard aan. “Ik zag Francois liggen in het water. Dat is een beeld dat heel mijn leven in het geheugen gegrift staat”, zegt schipper Christiaan Castelijns. “Ik kende Francois al 35 jaar. We vormen als het ware één grote familie allemaal samen.” Extra pijnlijk is dat de Antwerpenaar, volgens kennissen vader van twee volwassen kinderen, binnen twee maanden op pensioen zou gaan. De rederij van het binnenschip wou maandagmiddag liever nog niet reageren op het ongeval. “Op dit moment weten we zelf te weinig. We wachten het onderzoek af”, klonk het. De schipper van de Vivaldi was te aangeslagen om verder te varen en werd vervangen. 

Volledig scherm
Het bemanningslid viel in het water in het Boudewijnkanaal. © Jan Van Maele
Volledig scherm
Het bemanningslid viel in het water in het Boudewijnkanaal. © Jan Van Maele
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement