Chocolatier Dominique Persoone leidde in Congo vijftien mensen op om chocoladerepen te kunnen maken.
Volledig scherm
PREMIUM
Chocolatier Dominique Persoone leidde in Congo vijftien mensen op om chocoladerepen te kunnen maken. © rv

Dominique Persoone even terug uit Congo, waar hij chocoladefabriek startte: “Nog voor de zomer liggen eerste repen in Brugge”

Chocolatier Dominique Persoone (51) is terug in Brugge, nadat hij voor de derde keer afreisde naar het Virungapark in Congo. Daar heeft Persoone, samen met enkele organisaties, een chocoladefabriek laten bouwen. Hij leerde er vijftien Congolezen chocolade maken. “We willen hiermee de wereld veroveren”, zegt hij.

Twee jaar geleden was Dominique Persoone er voor het eerst: Congo, de brousse. Waar rangers het natuurpark proberen te beschermen van rovers, waar de West-Vlaamse piloot Anthony Caere (39) uit Damme al meermaals beschoten werd. Prins Emmanuel de Merode zoekt op dat moment allerlei manieren om de lokale bevolking uit de armoede te helpen. Eén van de ideetjes komt van piloot Anthony: waarom geen chocoladefabriek? De lokale boeren kweken immers cacaobonen. Persoone, die voor het eerst in Congo is en nooit zoveel armoede in zijn leven heeft gezien, durfde al bijna niet meer ‘nee’ zeggen.